Konzultacije

Nakon imenovanja, proračun prvi prioritet Vijeća ministara BiH

bevanda
VL FOTO
18.01.2012.
u 10:13

Osim ovogodišnjeg proračuna prioritet novog Vijeća ministara bit će sve ono što je ugrađeno u dogovor i potpisani sporazum lidera šest političkih stranaka

Predsjednici HDZ-a BiH i SDA Dragan Čović i Sulejman Tihić jučer su novoimenovanom predsjedatelju Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi predstavili kandidate stranaka za ministarske pozicije u budućoj vladi. Državni proračun treba biti prioritetno pitanje kojim će se na početku svog mandata baviti novo Vijeće ministara BiH. Predsjedatelj Vijeća ministara, Vjekoslav Bevanda i predsjednik SDA Sulejman Tihić jučer su oko toga postigli punu suglasnost.

Osim ovogodišnjeg proračuna prioritet novog Vijeća ministara bit će sve ono što je ugrađeno u dogovor i potpisani sporazum lidera šest političkih stranaka. Bevada je kazao da mu i sastanak s Tihićem daje opravdanje za vjeru da postoji zajednički imenitelj za ono što nova vlast treba uraditi. Tihić je nakon sastanka kazao da je razgovarano o provedbi sporazuma šest lidera, kako o formiranju Vijeća ministara, tako i o konkretnim prioritetnim ciljevima, kao što su zakoni o popisu stanovništva i sustavu državne pomoći. Po njegovom mišljenju, Bevanda je osoba koja može s uspjehom obnašati funkciju predsjedatelja Vijeća ministara. Čelnik SDA je izrazio uvjerenje da će novi saziv Vijeća ministara BiH odlučno krenuti u akciju kako bi se nadoknadilo izgubljeno vrijeme, a što se posebno odnosi na nužnost bržeg ispunjavanja uvjeta za integraciju BiH u EU.

-Potrebno je, također, intenzivirati i unutarnje integrativne procese i unaprijediti koordinaciju Vijeća ministara BiH s entitetskim i županijskim vladama, kako bi što prije donijeli europski zakoni i usvojili proračun BiH, kazao je Tihić. On je Bevandi jučer i službeno predstavio kandidate ove stranke za mjesta u novom Vijeću ministara. Kako je ranije i najavljeno, Sadik Ahmetović je kandidat za ministra sigurnosti, Muhamed Ibrahimović za ministra obrane, a Fuad Kasumović za zamjenika ministra financija i trezora.
Istodobno Čović je upoznao Bevandu da će ministar pravde u ime ove stranke biti Bariša Čolak a zamjenica ministra obrane Marina Pendeš. Kako se očekuje Bevanda će sljedećih dana razgovarati i s čelništvom HDZ-a 1990. oko rada budućeg koalicijskog Vijeća ministara kao i prioritetima u radu.

Komentara 1

AP
Ante Politolog
18:33 18.01.2012.

Pozdravljm konačno sastavljnje vjeća ministara,a bilo je i vrijeme. Nadam se da će zaustaviti daljnje padanje realnog bdp-a,povećati zaposlenost,a što je najvažnije privući strane investitore jer bez stranih investitora nemože se zemlja razvijati i jačati gospodarstvo. Nužno je i uspostavljanje među nacionalnog dialoga koji je najbitnija pretpostavka za funkcioniranje postojeće vlasti. Bilo bi dobro da se konačno shvati koliko su ovoj zemlji potrebni visoko obrazovani ljudi pa da se konačno pa sveučilištima kao što je mostarsko smanje školarine te tako omogući da studira što veći broj mladih ljudi. Dakako da treba uraditi puno toga po pitanju branitelja,a ne slati ih na reviziju. Potrebno je povećati njihova prava te tako barem djelom pokazati da država misli i na njih,naravno potrebno je spomeniti i umirovljenike koji žive na rubu siromaštva,ovo su samo najvažnija pitanja ,a ima još puno stvari koje vjeće ministara treba pokrenuti i naravno riješiti. Svakako treba znati da Bevanda i suradnici nemaju čarobni štapić ali upornim radom sve se može. Tako da novom vjeću ministara želim svu sreću u radu kao i svi građani ove zemlje,sretno. Hvala

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?