INTERVJU

Najstrože se stavlja pod kontrolu mesna industrija u FBiH

Branka
30.09.2013.
u 10:41

Veći dio animalnog otpada odlaže se na postojeća odlagališta komunalnog otpada, što je skladu s važećim propisima

U Federaciji BiH mnoga pitanja kada je riječ o okolišu još uvijek nisu riješena. Neka od njih su opasna i po zdravlje ljudi. O ovom problemu, s naglaskom na deponije animalnog otpada, smo za Večernji list razgovarali s ministricom okoliša i turizma Federacije BiH Brankom Đurić.

Je li u Federaciji BiH registriran barem jedan deponij za animalni otpad?

U Federaciji BiH nema klasičnog odlagališta animalnog otpada koji bi bio registriran u skladu sa Zakonom o zaštiti okoliša. Veći dio animalnog otpada nastao kao posljedica proizvodnje u mesnoj industriji odlaže se na postojeća odlagališta komunalnog otpada zakopavanjem animalnog otpada u zemlju uz kemijsku obradu, ili termičkim tretmanom u spalionicama (ako je tvrtke imaju) što je skladu s trenutačno važećim propisima. Ovo su uobičajeni načini zbrinjavanja otpada animalnog podrijetla koji su neškodljivi za okoliš i ne ugrožavaju zdravlje ljudi. Veći dio prerađivača mesa opremio se opremom za zbrinjavanje animalnog otpada, dok trenutačno za uslužnu termičku obradu animalnog otpada postoji jedan pogon u Zenici. Postoji još problema u tretiranju animalnog otpada, ali svakim danom napredujemo u boljem očuvanju okoliša.

Koliko Federalno ministarstvo okoliša i turizma prati proces odlaganja animalnog otpada u FBiH?

Uvođenjem u entitetsko zakonodavstvo snažnog pravnog akta okolišne dozvole posljednjih 10 godina u BiH odnosno u Federaciji BiH, napravljen je red i najstrože se stavljaju pod kontrolu mesna i prehrambena industrija, između ostalog i u pogledu propisanog i okolišno prihvatljivog zbrinjavanja animalnog otpada. Desetak velikih mesnih industrija provodi kao uvjet iz okolišne dozvole najstrože mjere u zbrinjavanju i tretmanu animalnog otpada sukladno spomenutom Zakonu o upravljanju otpadom i pravilnikom o životinjskom otpadu i drugim neopasnim materijalima prirodnog podrijetla koji se mogu koristiti u poljoprivredne svrhe. Prema tome, mi nalažemo putem okolišne dozvole, odredbi zakona i provedbenih propisa organiziranu i zakonom propisanu provedbu neškodljivog postupka uklanjanja otpada animalnog podrijetla, a u provedbi ovih mjera pomaže Federalna uprava za inspekciju i njeni inspektori zaštite okoliša.

Je li bilo kontrola, upozorenja, kazni zbog nelegalnog odlaganja animalnog otpada?

Federalna uprava za inspekcijske poslove je nadležna za kontrolu provedbe zakonskih obveza po ovom pitanju, te nam redovito dostavlja izvješća o stanju na terenu. Kontrole su stalne, nadzor nad provedbom odredbi iz okolišnih dozvola su česte, a mi kroz svoje ovlasti i djelovanje stvaramo preduvjete kako bi cijeli sustav bio učinkovitiji. Mi smo u velikoj mjeri stvorili preduvjete kako bi problem iz mjeseca u mjesec bio manji. Svjesni smo kako svi moramo uložiti dodatni napor kako bi stanje u ovoj oblasti učinili boljim, međutim, za sve procese vezane za zaštitu okoliša potrebno je vrijeme i novac. Napredujemo značajnim koracima, ali je li to dovoljno brzo prosudite sami.

Postoje li projekti za osnivanje deponija ili spalionica za animalni otpad?

Već duži vremenski period različite domaće i inozemne tvrtke pokazuju interes kako bi pomogli i potražili svoj interes u integralnom rješenju zbrinjavanja animalnog otpada. Pojedine zemlje u okruženju imaju cjelovite i kvalitetne sustave kojim upravljaju gotovo svakim kilogramom animalnog otpada koji nastaje, a mi učimo od susjeda. Za izgradnju cjelovitog sustava je potrebno mnogo novca, ali gotovo uvijek cijenu u konačnici plaća potrošač tj. mi koji kupujemo mesne prerađevine. Za izgradnju cjelovitog centraliziranog sustava velika prepreka je neravnomjerna raspoređenost tvrtki koje proizvode veće količine animalnog otpada, udaljenost od eventualnog središnjeg pretovarnog mjesta, ili mjesta obrade, te u konačnici nestabilne i relativno malene količine otpada koja se nudi za preradu. Dakle, problem nije nimalo lako riješiti integralno, već moramo biti strpljivi i regionalnim manjim postrojenjima ustanoviti kvalitetno cjelovito rješenje zbrinjavanja animalnog otpada. Svatko od nas mora početi razmišljati na okolišno prihvatljiv način u prikupljanju svih vrsta otpada, njegovom selektiranju na čemu uvelike radimo, te u konačnici njegovom konačnom zbrinjavanju. U zadnjih nekoliko godina učinjeni su veliki koraci prema kvalitetnijem okolišu, ustanovljen je i kvalitetno profunkcionirao Fond za zaštitu okoliša, doneseno je i provedeno nekoliko vrlo važnih zakona, izvedeno je više projekta, te cjelovito gledano, stvoreni su preduvjeti za velike iskorake prema čistom okolišu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?