POLICIJA

Najava štrajka u SBŽ-u, dok u HBŽ-u traže uspostavu vlasti

policija
VL FOTO
13.08.2011.
u 14:04

Policajci u SB Županiji i HB Županiji traže da se usvoji zakon o državnim službenicima

Sindikati MUP-a, tijela uprave i pravosuđa Srednjobosanske županije uputili su predstavnicima županijske izvršne i zakonodavne vlasti zahtjev da po hitnom postupku usvoje zakone o plaćama i naknadama policije, državnih službenika i namještenika s primjenom od 1. kolovoza. Dok sindikati najavljuju štrajk ako se ne usvoji zakon, predsjedatelj Skupštine Nikola Simić tvrdi da je to stvar političke volje, ali i financijskih mogućnosti jer Vlada ima već više od 10 milijuna pravomoćnih sudskih presuda koje treba isplatiti policiji, prosvjetnim radnicima, državnim službenicima i namještenicima zbog nepoštivanja potpisanih kolektivnih ugovora.

Policajci u Srednjobosanskoj županiji nemaju plaćen noćni rad, topli obrok, prijevoz, naknade za godišnji odmor. Njihove plaće u odnosu na kolege u drugim županijama za iste ili slične poslove su manje od 20 do 70 posto. Već godinu dana traže da Skupština usvoji zakone o državnim službenicima i namještenicima te policijskim službenicima i namještenicima.

-Zakoni su trebali biti implementirani još krajem listopada 2010. godine, međutim do današnjeg dana još uvijek nije došlo do provedbe tih zakona.

Na posljednjoj sjednici Vlade SBŽ-a zakoni su pušteni u proceduru i očekujemo da će na sljedećoj sjednici županijske Skupštine doći do usvajanja zakona o plaćama, izjavio nam je Dragan Škulj, predsjednik Sindikata MUP-a Srednjobosanske županije.

Nažalost, stanje nije bolje ni u HBŽ-u. Naime, Koalicija za bolju zaštitu radničkih prava, koja okuplja sindikate iz javnog i privatnog sektora i nevladine organizacije s područja Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županije oglasila se otvorenim pismom kojim daje punu potporu Sindikatu djelatnika MUP-a HBŽ-a. U pismu se ističe da je policija Hercegbosanske županije u neravnopravnom i diskriminirajućem položaju u odnosu na sve druge policijske agencije u državi jer nije plaćena sukladno težini i odgovornosti posla koji obavlja i ne raspolaže odgovarajućom opremom neophodnom za rad.

U Koaliciji ističu kako podržavaju zahtjev Sindikata MUP-a HB županije za dopunu kolektivnog ugovora, te traže da se primjenjuju odredbe kolektivnog ugovora u vezi s plaćanjem noćnoga rada i rada blagdanima. Također ih podržavaju i u zahtjevima za žurno donošenje novog županijskoga zakona o plaćama policijskih službenika i zakona o plaćama državnih službenika i namještenika, te donošenje federalnog zakona o povoljnom umirovljenju i izradu i donošenje novog državnog zakona o policijskim službenicima, kojim bi se dodatno regulirala prava policajaca, kao i njihove ovlasti.

Osim navedenog, Sindikat MUP-a Hercegbosanske županije, kao i drugi korisnici županijskog proračuna, suočen je s činjenicom da još uvijek nije formirana županijska vlast. Stoga Koalicija za bolju zaštitu radničkih prava očekuje formiranje Vlade do 1. rujna 2011. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?