NOVE DEPEŠE

Na WikiLeaksu novi detalji o Patriji i nabavi borbenih vozila

patria (1)
Patrik Macek/Pixsell
25.08.2011.
u 08:12

Američki veleposlanik potaknuo je temu na kojoj je SAD dugo inzistirao - povratak imovine američkih državljana koje je konfiscirala komunistička vlast

Odluka o kupnji borbenih vozila za Hrvatsku vojsku u principu je donesena, i to tako da se ugovor podijeli između američke tvrtke General Dynamics i finske Patrije. To je na sastanku s američkim veleposlanikom Robertom Bradtkeom iznio tadašnji hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, a u srijedu je – u skupini od 20-ak depeša o Hrvatskoj - objavio WikiLeaks.

Datum sastanka je konfuzan – u tekstu se kaže kako je održan 13. srpnja, dok je sama depeša u Zagrebu sastavljena 7. veljače 2007. Američki je veleposlanik, piše, primijetio kako se američka kompanija GD natječe za prodaju borbenih oklopnih vozila za Hrvatsku vojsku.

Suradnja s DG-om ne bi samo pomogla Hrvatskoj vojski da popuni kapacitete, nego bi pomogla i hrvatskoj kompaniji budući da bi dvije tvrtke bile partneri, poručio je veleposlanik Mesiću.

Zanimljivo, u srpnju 2007. hrvatsko Ministarstvo obrane odabralo je Patriju, naručeno je 84 vozila, a ugovor je bio vrijedan 112 milijuna eura. U istom razgovoru, američki veleposlanik potaknuo je temu na kojoj je SAD dugo inzistirao - povratak imovine američkih državljana koje je konfiscirala komunistička vlast.

Dok su hrvatski građani mogli podnijeti zahtjev za povratom, strancima je to bilo onemogućeno. Poručio je Mesiću kako će se uskoro susresti s ministrom pravosuđa kako bi razgovarali o toj temi i pronašli neku vrstu dogovora i rješenja u korist tih ljudi koji su redom vrlo stari.

Odluka Vrhovnog suda iz rujna prošle godine otvorila je vrata zakonskim promjenama i povratku imovine strancima nakon što je presuđeno da nasljednici, brazilski državljani, imaju pravo na povrat zgrade u središtu Zagreba, no Amerikanci su odmah intervenirali i poručili da se takva opcija mora proširiti i na imovinu oduzetu za vrijeme NDH.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije