Stručno predavanja

Na svaku uloženu marku u novu stočnu hranu dobije se 5 do 6 KM

farma
Braco Selimović
27.05.2010.
u 10:59

Dok se u Americi melasa počela koristiti još potkraj 19. stoljeća, bh. farmeri su tek unatrag nekoliko godina u hranidbi domaćih životinja počeli primjenjivati svjetska iskustva

- Drago mi je da su neke naše farme, kao što su Lijanovići, farma Galac, ali i drugi, pored klasične hrane, počeli koristiti i neke dodatke koji se u Europi već dulje vrijeme koriste, rekao je na samom otvaranju stručnog predavanja dekan Agronomskog fakulteta u Mostaru dr. Stanko Ivanković.

Svjetska iskustva

Dok se na farmama u Americi u ishrani životinja, posebice goveda, melasa počela koristiti još potkraj 19. stoljeća, bh. farmeri su tek unatrag nekoliko godina u hranidbi domaćih životinja počeli primjenjivati svjetska iskustva. Kako bi zainteresiranim stočarima te djelatnicima poljoprivrednih stručnih službi, ali i studentima agronomije približili ovu problematiku, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru organizirao je jučer u svojim prostorijama predavanje o primjeni sladolika (novi dodatak stočnoj hrani) i melase u hranidbi domaćih životinja, primjerice za muzne krave, koze, ovce i svinje.

-Primjena sladolika na farmi Lijanovići pokazala je iznimne rezultate. Ovo je posebice primjenjivo za manje farme, a pokazalo se to i na kvaliteti mlijeka, sira, ali i zdravlju životinja, rekao je predsjednik Nadzornog odbora šećerane u Županji i Virovitici, u čijoj tvornici je i počela proizvodnja ovog produkta. Govoreći o jedinom domaćem proizvodu iz Hrvatske, dr. Stanislav Latos iz Mađarske iznio je iskustva, ali i rezultate znanstvenih ispitivanja provedena na farmi goveda u Popovači.

- Više mlijeka, povećanje mliječne masti te bolje zdravlje životinja, dovoljan su razlog da se ovaj proizvod počne koristiti, rekao je gost iz Mađarske. Govoreći o podatcima istraživanja, dr. Latos je najavio i nove proizvode, kao što su sladopel, koji se očekuje sljedeće godine te sladoran, koji će također uskoro biti u primjeni.

Sigurna dobit

U zanimljivom predavanju ing. Marka Vučića, djelatnika na farmi muznih krava Popovača, rečeno je kako je to dopunska stočna hrana namijenjena za sve preživare, koja je posebice najbolje primjenjiva kod malih farmi. -Računice pokazuju kako na uloženu jednu marku treba očekivati dobit od 5 do 6 maraka, što dovoljno govori samo za sebe, zaključio je Vučić. Peka, s farme Lijanovići, također je bio pun hvale za primjenu ovih proizvoda.

- Kada mi je nedavno nestalo sladolika, koze su počele slabije jesti, što se osjetilo na mlijeku, ali i siru, rekao je Peka. Nazočne je zanimalo kako se hrana može nabaviti, način doziranja, utjecaj na plodnost. Stručnjak iz Mađarske te oni iz RH dali su odgovore na sve pitanja. Svi su mišljenja kako i Hercegovina mora krenuti u proizvodnju hrane primjenjujući svjetska iskustva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?