Posljednji počinak

Na Sutini pokopana Zlatka, sestra Derve Sejdića

Sutina
28.03.2013.
u 09:34

Na sprovod su stigli sinovi pokojne Zlatke, zajedno sa stricem, te njen brat Dervo Sejdić, poznati dugogodišnji borac za prava manjina u BiH

Samo najbliža rodbina, sinovi, brat Dervo Sejdić i njegova obitelj jučer su na vječni počinak ispratili Zlatku Hukić.

Težak život


Pred mrtvačnicom na Gradskom groblju Sutina u Mostaru rodbina se počela skupljati oko 13.30 sati, a među prvima su stigli sinovi pokojne Zlate zajedno sa svojim stricem. Iako mladi dečki, na licu im se vidio umor i težak život kojeg kao Romi prolaze u BiH. Stajali su po strani, tužnih uplakanih lica, izgubili su majku, jedinu vezu koja ih je spajala, okupljala oko sebe. Naime, prema riječima jednog od sinova, već duže vrijeme obitelj ne živi na okupu. Majka im je živjela u Mostaru, dok su oni - djeca raštrkani po Bosni i Hercegovini. Posao imaju samo on i jedna sestra, dok ostali preživljavaju ni sami ne znaju kako. Voljeli bi da su mogli živjeti skupa u Mostaru, imati svoju kući i normalan obiteljski ručak oko kojeg bi se svi okupili, ali život je okrutan te su se još kao djeca morali razdvojiti. U prostoriji u kojoj je živjela njihova majka nije bilo mjesta, a ni kruha za sve.

Bez pozdrava

“I ja i brat imamo završenu srednju školu, vrijedni smo i željeli bismo raditi, ali poslodavci čim vide našu boju kože ne žele nam ni pružiti priliku da radimo”, kaže nam jedan od sinova. Prilazi mu brat, uplakanih i crvenih očiju, na sprovod je došao iz zatvora. Nije se imao priliku pozdraviti s majkom. Posljednji put ju je vidio prije više od pola godine, boli ga što ih je tako rano napustila. Sestre koje su ostale u kući, jer je pokop obavljen po islamskim običajima (žene ne idu na groblje), neće vidjeti još neko vrijeme. Uz sinove preminule Zlatke stajao je njihov stric koji ih je hrabrio, a za pokojnicu je imao samo riječi hvale. “Mlada je bila, nije još trebala umrijeti, ali život ju nije pazio. Napatila se kroz život, moj brat nije bio dobar čovjek nije joj bilo lako živjeti s njim”, kaže nam čovjek na čijem se licu vidi da ni njegov život nije lagan. Dervo Sejdić, poznati borac za prava Roma u Bosni i Hercegovini, posljednji je napustio grob svoje prerano preminule sestre s kojom je, kako kaže, bio vezan, te se redovito razgovarali i posjećivali se. “Ja sam došao sa sinom, a ostala rodbina nije mogla jer su rasuti po svijetu”, kazao je Dervo. Zlatka Hukić umrla je prirodnom smrću u 51. godini života u kući svoje prijateljice u mjestu Studena Vrila kod Posušja kod koje je boravila posljednjih nekoliko dana svoga života.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije