TEŠKI SLUČAJEVI

Na liječenje u druge centre iz Mostara otišao 2271 pacijent

operacija
VL FOTO
22.01.2011.
u 14:46

U SKB-u Mostar se godišnje napravi čak sedam tisuća operativnih zahvata svih vrsta

Ukupno 2271 pacijent dobio je uputnicu iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar za liječenje u drugim medicinskim centrima tijekom prošle 2010. godine. Preko Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije u drugim centrima se liječilo 1129 pacijenata, potvrdila nam je glasnogovornica Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Adrijana Pandža.

Drugi centri

Od ukupnog broja, 375 pacijenata liječilo se u drugim kliničkim centrima preko bolničke komisije (financira Republika Hrvatska). Prema podacima iz SKB-a Mostar, 360 pacijenata je dobilo uputnicu za liječenje u Fojnici (radi se o pacijentima iz Hercegovačko-neretvanske županije), 407 pacijenta koji su se liječili izvan SKB-a Mostar financirao je Zavod za zdravstveno osiguranje Zapadnohercegovačke županije.

Inače, u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar se godišnje u prosjeku obavi oko 7000 operativnih zahvata. Najčešći kirurški zahvati koji se trenutačno rade na Klinici za kirurške bolesti su zbog bolesti žućnog mjehura, hernije (kile) te operativni zahvati malignih bolesti.

“Na klinici za kirurgiju rade se gotovo sve operacije izuzev transplantacija i dječje kardiokirurgije koje šaljemo izvan zemlje”, navode iz SKB-a Mostar.

Razne pretrage

Osim njih, na liječenje izvan ove ustanove šalju se pacijenti s opeklinama velikog stupnja i određenih dijagnostičkih pretraga koje SKB-u trenutno nisu dostupne. Kompliciraniji operativni zahvat koji se može izvesti na Odjelu za ginekologiju i porodništvo je radikalna histerektomija sa zdjeličnom limfadenektomijom zbog Ca endometrija. Razlozi upućivanja pacijenata u druge kliničke centre vezani uz ginekologiju su radikalni zahvati (Piver II/II) zbog Ca cervixa, radikalne vulvektomije zbog Ca vulve, nastavak liječenje zračenjem, te LPSC operacije.

S Odsjeka perinatologije najčešće upućujemo trudnice zbog rAcz (određivanje kariograma) i tripl testa. Od kompliciranih zahvata iz oblasti urologije, sve komplicirane zahvate moguće je izvesti u ustanovi na Klinici za urologiju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, a od ove godine uvedene su u rutinsku praksu i operacije iz oblasti urološke laparoskopije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?