tko su predsjednici?

Na čelu Francuskog nogometnog saveza profesor fizike

\'04.11.2010., Zagreb - Vlatko Markovic, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL\'
Davor Puklavec/PIXSELL
06.12.2010.
u 14:55

Njemački savez vodi odvjetnik, a engleski princ. Jedino u Hrvatskoj i Španjolskoj na čelu su bivši nogometaši

Aktualni predsjednik HNS-a Vlatko Marković u nogometni je savez prije 18 godina ušao ponajprije zahvaljujući uspješnoj igračkoj i trenerskoj karijeri. Ista je stvar i s njegovim mogućim nasljednikom Igorom Štimcem, koji je "ime" stekao također igračkom karijerom. Dok se kod nas za predsjedničko mjesto bore bivši igrači i treneri, u svijetu su na čelnim mjestima nogometnih saveza biznismeni i političari.

Villar poput Markovića

Od pet predsjednika nogometnih saveza u zemljama liga petica samo je jedan bivši nogometaš.

Španjolac Angel Maria Villar (60) za Athletic Bilbao odigrao je 291 utakmicu, a za reprezentaciju 22. Ovaj Bask jedan je od najdugovječnijih predsjednika u svijetu. Na čelu španjolskog saveza je od 1988. godine.

Engleska, Italija, Francuska i Njemačka na čelu svog saveza imaju člana kraljevske obitelji, političara, profesora fizike i matematike te odvjetnika.

Predsjednik engleskog nogometnog saveza od 2006. godine je princ William, inače veliki navijač Aston Ville. No, najveće ovlasti kod njih ima direktor saveza, koji je najčešće političar. Laburist ili konzervativac, ovisno koja je stranka na vlasti. Bivše nogometaše Englezi ne postavljaju na čelo saveza, za njih je rezerviran samo trenerski ili menadžerski posao. Baš kao i u Njemačkoj, gdje je glavni menadžer reprezentacije Oliver Bierhoff. A predsjednik njemačkog saveza je Theo Zwanziger (65), koji nikada nije bio nogometni profesionalac jer karijeru je gradio kao pravnik, a poslije kao političar, odnosno zastupnik u parlamentu. Nekoliko godina bio je i ustavni sudac. Na čelu saveza je od 2006. godine. Prije dvije godine njemački novinar optužio je Zwanzigera da je demagog bez pokrića. Bivši ustavni sudac tužio je novinara za klevetu i spor je, dakako, dobio.

Trgovački putnik za vina

Možete li zamisliti da HNS vodi profesor fizike i matematike? E, pa baš to je čelnik nogometnog saveza Francuske (FFF) Fernand Duchaussoy (67). Izabran je nakon debakla Francuza na SP-u ove godine, i odmah je napravio čistku. Duchaussoy je u mladosti radio kao trgovački putnik za vina, a u nogomet je ušao kao predsjednik Francuske amaterske nogometne lige.

Poput većine talijanskih nogometnih funkcionara, i predsjednik njihova saveza je biznismen, odnosno političar Giancarlo Abete (60). Diplomirani je ekonomist, a od 1979. do 1992. bio je član talijanskog parlamenta. Nikada nije igrao profesionalno nogomet, a u njega je ušao kao predsjednik Lazija (od 1994. do 2000. godine).

Ipak, na čelima nogometnih saveza ima i bivših nogometaša. Jedan od njih je i Dejan Savičević, šef Cice Kranjčara u Crnoj Gori.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?