Zarada

Muku građana iskoristili trgovci i povisili cijene kruha, brašna, mesa

trgovina
VL FOTO
11.02.2012.
u 11:46

Stožeri CZ uputili su preporuku građanima da ne uzimaju robu bez računa i da isti koriste za pokretanje tužbi

Vremenske nepogode izazvale su povećanu potražnju za osnovnim životnim namirnicama na prostoru cijele BiH. Izvanredno stanje i muku građana pojedini su nesavjesni trgovci iskoristili i kao prigodu za dobru zaradu, pravdajući to otežanim uvjetima dopreme robe.

Najizraženiji “lov u mutnom” vidljiv je u ruralnim područjima i prigradskim naseljima većih središta. U Mostaru je vidljiva nestašica hrane u skoro svim trgovinama koje nemaju skladišni prostor. Upravo je u Mostaru zabilježen slučaj da se deset jaja prodavalo po cijeni od čak deset maraka.

Po ovom pitanju oglasilo se i Federalno ministarstvo trgovine koje je, u suradnji s Udruženjima potrošača u Federaciji BiH i nadležnim inspekcijama, počelo vršiti nadzor cijena prehrambenih i ostalih neophodnih proizvoda i snabdijevanja stanovništva istim. Cilj praćenja cijena je onemogućavanje neprimjerenog i nepoštenog ponašanja “lihvara” kojima su najavljene oštre sankcije. Ovakva špekulantska politika mogla bi bi im se, vratiti kao bumerang, jer će kupci sigurno zapamtiti trgovce koji su u nevolji pokušali zarađivati na njima i vratiti im to kada se situacija stabilizira. Stanovnici Hercegovine pripremljeni su za novi snijeg, govore nam u trgovinama u Grudama.

Najviše kupuju brašno, mlijeko, ulje i jaja. Proteklih tjedan dana nije bilo kiselog mlijeka u trgovinama. Stari i nemoćni imali su svoje volontere koji su im rado donosili namirnice. Problema s opskrbom imaju i sela u okolici Posušja. I ono malo životnih namirnica što je ostalo je poskupjelo. Zanimljiv se slučaj dogodio u posuškom selu Zavelim gdje je 86-togodišnja starica Tomica zaklala pijevca koji joj je spasio život. I u Kiseljaku se osnovne životne namirnice pojačano kupuju. Putovi su otvoreni a ni police nisu prazne.

U Posavini se situacija normalizirala. Svi shoping centri rade a i ceste su prohodne. Na čapljinsko područje proteklih dana stizali su kamioni s mesom, mlijekom, brašnom i drugim životnim potrepštinama. U tom pogledu život se u Čapljini skoro posve normalizirao ali je najava novog snijega učinila svoje pa su Čapljinci vođeni onom “za svaki slučaj” u trgovinama jučer tražili prije svega brašno, mlijeko, jaja i neke vrste konzervirane hrane. Nažalost, neki trgovci iskorištavaju sve ove nevolje oko snijega i leda pa podižu cijene onim proizvodima koje Čapljinci najviše i traže. Stoga su mnogi Čapljinci jučer poručivali kako će sačuvati račune od kupljene robe kako bi nadležnim inspekcijama mogli prijaviti neopravdana dizanja cijena kod osnovnih potrepština.

 

Pogoršana gospodarska situacija

Izvanredno stanje u BiH, ostavit će velike posljedice i na gospodarstvo. Financijski i poslovni gubici mnogih poduzeća tek će se zbrajati, ali se već sada može reći da će sibirska zima u BiH dodatno pogoršati našu ekonomsku situaciju. Predsjednik Asocijacije poslodavaca BiH Alija Remzo Bakšić, ističe kako su rijetki oni gospodarski subjekti koji će iz sadašnje situacije izvući neku korist. -Proizvođači posipnog materijala, termoelektrane i neki drugi subjekti će vjerojatno imati dobre poslovne rezultate. Međutim, većina gospodarskih subjekata su proteklih dana bili primorani raditi u smanjenom kapacitetu. Opskrba sirovinama i proizvodima je bila otežana i to će ostaviti posljedice po njihovo poslovanje. Kolike su štete, teško je još procijeniti, jer izvanredne okolnosti još uvijek traju i proizvodni procesi su u mnogome otežani. Treba pričekati mjesečnu bilancu za veljaču- ističe Bakšić. Ipak, on ne sumnja da će proizvodnja zabilježiti pad, te da će se to odraziti i na ubiranje neizravnih poreza, punjenje proračuna i generalno na bruto društveni proizvod zemlje.

Ključne riječi

Komentara 1

MO
mošnjo
14:23 11.02.2012.

U ovoj državi su sve sami lopovi,nema morala, nema patriotozma,ova država je banana država,svi pljačkaju kud se god okreneš..svaka nama čast,

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?