ekkluzivno iz kaira

Mubarakovci htjeli oprati novac na Jadranu, Kosor im predložila gdje

'Egyptian anti-government protesters step on a picture of President Hosni Mubarak in Cairo\'s Tahrir Square on February 06, 2011, on the 13th day calling for the ouster of President Hosni Mubarak\'s r
Foto: 'PATRICK BAZ'
1/4
07.02.2011.
u 08:30

Premijerka je u prosincu u Kairu predstavila 30 projekata. Mladen Pavić: Dobro je da nije došlo do tih ulaganja i pranja novca

Večernji list ekskluzivno iz Kaira

Masovne demonstracije protiv Hosnija Mubaraka, kojima prosvjednici već 13 dana na ulicama Egipta zahtijevaju njegov odlazak s vlasti, uspjele su spriječit slijevanje pokradenog egipatskog novca u Hrvatsku. Član egipatskog predsjedništva, jedan od najbližih Mubarakovih suradnika Muhamed Ezz i nedavno smijenjeni ministar turizma Zuher Grana, čije su imovine u zemlji i inozemstvu zbog korupcije i kriminala odnedavno zamrznute, planirali su ulagati u Hrvatsku i u njoj oprati prljavi novac.

Enormno bogatstvo

Početkom prosinca prošle godine tijekom posjeta Egiptu premijerka Jadranka Kosor je na hrvatsko-egiptskom poslovnom forumu u Kairu predstavila Vladin katalog 30 javnih investicijskih projekata važnih za Hrvatsku u području energetike, vodnog gospodarstva, turizma i prometne infrastrukture, ukupne vrijednih oko 14 milijarda eura. Pregovarala o ulaganjima u Hrvatsku s velikim brojem egipatskih gospodarstvenika, među kojima su bili i Muhamed Ezz, Zuher Grana, ali i mnogi drugi kojima je danas zabranjen izlazak iz zemlje i zamrznuta imovina. Muhamed Ezz koji je pokazao interes za izgradnju hotela na Jadranskim otocima, i Zuher Grana koji se zalagao za ulaganje u trgovinu i industriju željezom, već duže vrijeme su poznati po enormnom bogatstvu koje su već uložili u mnoge zemlje Europe. Sve to potvrdio nam je anonimni izvor iz egipatske gospodarske komore, koji je ustvrdio, da je Hrvatska ovim demonstracijama i nehotičnom odgodom daljih ulagačkih pregovora spašena skandala prljavog novca dvojice političara.

– Dobro je da nije došlo do tih ulaganja i da se prljavi novac nije oprao kroz investicije u Hrvatskoj – kazao nam je jučer glasnogovornik hrvatske Vlade Mladen Paviić .

Inače, i 13 dan demonstracija u Kairu pod nazivom Dan za mučenike osvanuo je krcatim Trgom oslobođenja, na kojem nekoliko stotina tisuća ljudi ne odustaje od zahtjeva za odlaskom Hosnija Mubaraka. Mirnim prosvjedom na kojem u prijepodnevnim satima nisu zabilježeni veći sukobi, Egipćani s Trga oslobođenja svijetu su još jednom priuštili fascinantan prizor među religijskog i vjerskog zajedništva, odajući počast demonstrantima koji su proteklih dana poginuli za revoluciju. Istodobno dok su muslimani klanjali, kršćani su služili misu zadušnicu, čime su i Mubaraku i njegovim zagovornicima još jednom dokazali zajedništvo i snagu svoje revolucije. Istodobno, retorika najveće oporbene stranke Muslimanskog bratstva se odjednom promijenila i delegacija Muslimanske braće, ipak bi se trebala sastati s potpredsjednikom Egipta Omarom Sulejmanom.

Metež i vojska

– Mi idemo na tamo isključivo slušati i iznijeti stavove mladih ljudi. I dalje ne želimo razgovarati ni o čemu dokle god ne ode Mubarak i ne raspusti se vlada – kazao nam je Isama Alaryana, jedan od vođa te stranke. I dok se među oporbenjacima ipak osjeća prevrtljiva ambicija, demonstranti su odlučni u tome, da baš nikome od njih, ne dopuste da se koriste njihovom revolucijom. Ne pokoravaju se nikome, ne pristaju na kompromise i koriste se samo jednom parolom: Mubarakov odlazak, za dostojanstveni Egipat! Čak i kao stranac, dok se guram među ovim srčanim ljudima s Trga, osjećam da se Kairo već počeo navikavati na ovaj metež. Vojska kao da je postala ne baš lijepi dekor grada, demonstranti kao da su se stopili s asfaltom ispod sebe, a i trgovine, kafići i banke počele su se otvarati na nekoliko sati.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?