SLIKAR

Mračna strana erotike nakon "Laube" odlazi u New York

zlatan vehabović
Foto: Zlatan Vehabović
1/3
02.11.2011.
u 19:28

Ljubavna tema oduvijek je bila veliki pokretač, a kako mi je kvaliteta vrlo bitna, bojao sam se da ne upadnem u pretjeranu sentimentalnost, patetiku i kič koji često iz nje nastaje, objašnjava Vehabović

Istražujući mračnu stranu erotike, odnosno upuštajući se prvi put u stvaranje ljubavnih tema na platnu, 30-godišnji Zlatan Vehabović posljednju godinu stvarao je slike okupljene u izložbu “Sweeping Confetti from the Floor of the Concrete Hole” koja još traje u kući za ljude i umjetnost “Lauba” (do 8. studenoga). Početkom 2012. djela odlaze u galeriju “Marc Straus” u New York.

 Nedostižan mit

 - Ljubavna tema oduvijek je bila veliki pokretač, a kako mi je kvaliteta vrlo bitna, bojao sam se da ne upadnem u pretjeranu sentimentalnost, patetiku i kič koji često iz nje nastaje. Prvo je nastala slika “Bijeli bizon” kojom sam prikazao nedostižnu osobu, s kojom nismo uspjeli ostvariti ljubavnu vezu a željeli smo. Iz takvih neostvarenih odnosa često nastaje pretjerano idealiziranje koje može stvoriti dojam da je ta osoba, moj bijeli bizon, mitsko biće - objašnjava Vehabović. I kroz ostale slike osjeća se uloga kontemplacije kao neizostavnog dijela kojim stvara svoje slike. Diptih, koji je nazvao jednako kao i izložbu, a preuzeo ga je iz stiha pjesme Nicka Cavea “I Let Love in”, prikazuje Zlatana i njegovu suprugu, povjesničarku umjetnosti Mihaelu Richter. Postavljeni su u isti prostor - svoju spavaću sobu, krevet. Vole se i žele biti zajedno, no to često nije lako zbog posve različitih priroda njih samih. Zbog toga je Vehabović diptih stvorio kao dva različita platna: na prvome ona leži zamišljena, dok na drugome on sjedi i razmišlja. Napetost se osjeća čak i na platnu. Kao najjaču sliku Zlatan izdvaja “Master & Everyone” .

 – Ona me izbacila iz muške perspektive, barem nakratko, jer sam morao postati žena i to mi je bilo prekrasno iskustvo. Mislim da riječi nisu potrebne - ona je otišla, uzela stvari koje je podsjećaju na vezu, i spalila ih - objašnjava Vehabović.

 Odred muške sreće

 Posljednji rad “Joy Division” (Odred sreće) nastavlja pratiti razvoj ljubavne teme s fokusom na ulogu koju muški prijatelji imaju nakon prekida.

 - Prijatelji su okupljeni oko njega, ostavljenog slomljene duše. Iako mu daju podršku time što su ovdje, ne znaju dati savjet - govori sa smiješkom. Slike je stvarao godinu dana, a do kraja godine namjerava završiti i ostale kojima će dopuniti opus za samostalnu izložbu u galeriji na Manhattanu, koja otvara vrata za ulazak na međunarodno tržište i prilika je za razvoj karijere.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?