Veliki iskorak

Mostarska neurokirurgija postaje vodeća u regiji

Neurokirurgija
09.06.2012.
u 13:39

Operacija je trajala 1.45 minuta a pacijentica koja je zadobila dosta rijetku frakturu uspješno se oporavlja

Prije tjedan dana na Odjelu neurokirurgije u Mostaru obavljena je sofisticirana operacija fiksacije vratnog kralješka. Liječnički tim predvođen dr. Nevenom Eškinjom i dr. Goranom Lakičevićem nije krio zadovoljstvo ishodom operacije, jer se ovakvi zahtjevi izvode samo u rijetkim bolnicama regije.

Crkveno zvono

- Pacijentica je zadobila dosta rijetku ozljedu II. vratnog kralješka gdje je uslijed pada došlo do frakture zuba (densa) II. kralješka koji se slomio i pritisnuo moždinu odvojivši se od matičnog pršljena. To je otprilike kao da se na crkvi odlomio toranj zvonika, u spoju koji ga veže s maticom crkvom. Operaciju smo uradili uz pomoć rendgena tako da smo probušili tijelo drugog kralješka i zub (dens) kralješka. Na to mjesto ugradili smo titanski vijak i učvrstili ga. Rezultat je nestanak bolnih simptoma i neuroloških ispada, kazao je na konferenciji za novinare dr. Eškinja, neurokirurg.

Promatrano s financijske strane operacija izvedena u Mostaru stajala je oko 550 eura (što je cijena ugrađenog vijka), dok bi ista operacija u Europi stajala i do 40.000 eura. Operativni zahvat trajao je 1.45 minuta, a pacijentica se dobro oporavlja. Inače prvu ovakvu operaciju u bivšoj državi uradili su neurokirurzi iz Rijeke još 1991. (odakle dr. Eškinja dolazi), a danas se pored Rijeke i Mostara radi samo na još jednoj klinici u Zagrebu. U SKB-u Mostar su jako ponosni što je pri izvođenju operacije aktivno sudjelovao mladi liječnički tim neurokirurgije koji uz dr. Lakičevića čine i dr. Bojan Milanov te dr. Marko Bošnjak.

Zajamčena perspektiva

-Ovakva operacija nikada dosad nije rađena u BiH i zbog toga nam je ona jako bitna, jer će nam uvelike pomoći u našoj daljnjoj edukaciji, jer će nas ovakvi slučajevi čekati i u budućnosti, kazao je dr. Goran Lakičević, zahvalivši se dr. Eškinji što je mladim liječnicima ulio dosta optimizma i edukacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?