ALARMANTNO

Mostarci u godini potrošili pola milijuna kutija lijekova

lijekovi
VL FOTO
05.01.2011.
u 10:23

Prema podacima Zavoda za zdravstveno osiguranje Hercegovačko-neretvanske županije, godišnje se u ovoj županiji izda oko 520.000 recepata

Potrošnja lijekova u Bosni i Hercegovini raste iz dana i dan, sve je više ljudi koji imaju poteškoća s kardiovaskularnim sustavom, dijabetesom, kao i s depresijom i ostalim psihičkim poremećajima. Za deset mjeseci 2010. godine samo u Republici Srpskoj na recept je izdano oko 6,200.000 kutija lijekova. Najčešće se propisuju lijekovi koji djeluju na kardiovaskularni sustav te lijekovi koji djeluju na probavni sustav i metabolizam i medikamenti za živčani sustav. Zatim slijede lijekovi za liječenje sustavnih infekcija i za respiratorni sustav - rekli su u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Da ove brojke prati i Federacija, pokazuje podatak da je samo u Hercegovačko-neretvanskoj županiji u deset mjeseci prošle, 2010. godine potrošeno 56.879 maraka za lijekove koji se nalaze na esencijalnoj listi lijekova, potvrđeno nam je iz ZZO-a HNŽ-a. Prema podacima Zavoda za zdravstveno osiguranje Hercegovačko-neretvanske županije, godišnje se u ovoj županiji izda oko 520.000 recepata, što znači da se u ljekarnama proda najmanje toliki broj kutija lijekova. Ukoliko uzmemo u obzir da se u Bosni i Hercegovini još uvijek velik broj lijekova može kupiti bez liječničkog recepta, broj kutija prodanih lijekova u ovoj je županiji zasigurno znatno veći od navedenog. Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, na listi lijekova koji se izdaju na recept nalazi se više od 1.100 lijekova za najčešća oboljenja populacije. Kada je u pitanju Federacija Bosne i Hercegovine, postoji jedna esencijalna lista lijekova, ali je županijski zavodi, ovisno o financijskim mogućnostima, mogu proširiti. Na privremenoj listi ZZO-a Hercegovačko-neretvanske žepanije nalaze se 134 lijeka po generici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?