Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Mostarci su poslušali apel, redukcija vode zasad neće biti

Radobolja i Studenac - Kapaciteti ova dva izvorišta zasad su dobro popunjeni
04. kolovoza 2012. u 12:09 0 komentara 55 prikaza
'tema2_nnn_ziv_020712'
Foto: ''

Sudeći po prognozama, pred nama je duže razdoblje sušnog vremena, što za sobom povlači i pitanje redovite opskrbe vodom. Iako se zadnjih godina redovito znalo događati da u Mostaru poglavito u višim dijelovima dolazi do smanjenja pritiska u cijevima, ove godine situacija je, bar zasad, zadovoljavajuća.

Stanje zadovoljavajuće


- Kapaciteti Radobolje i Studenca su i dalje dobro popunjeni vodom i ako se nastavi režim potrošnje na dosadašnjoj razini mislim da do uvođenja redukcije ne bi trebalo doći. Očito je da su građani naše apele uzeli za ozbiljno i racionalnije troše vodu - kazao nam je Zoran Petrić, rukovoditelj područne jedinice 1 poduzeća Vodovod Mostar. Najveća potrošnja bilježi se u prigradskim naseljima Raštani, Vojno i Gnojnice, gdje se voda upotrebljava za poljoprivredne usjeve, pa iz Vodovoda pozivaju na racionalniju potrošnju. Ovih dana Vodovod je krenuo u akciju isključivanja bespravnih potrošača koji imaju nelegalne priključke vode u prigradskim naseljima.

Kazne za krađu


- Pozivamo sve bespravne potrošače da ne dovode u neugodnu situaciju ni sebe ni nas i da se jave u području jedinicu Vodovoda i predaju zahtjev za legalni priključak vode. U suprotnom, uslijedit rigorozne kazne - ističe Petrić, dodajući kako se kazne za ovakve prekršitelje kreću od 2000 do 6000 KM-a i kako će Vodovod akciju provoditi uz pomoć policije i nadležne inspekcije. Što se naplate tiče, u Vodovodu su zadovoljni sa stanovništvom gdje bilježe naplatu višu od 90 posto. Međutim i dalje im ogroman problem zadaju veliki potrošači, javne ustanove poput bolnice, Sveučilišta itd. Radi se o milijunskim dugovanjima koje je jako teški izmiriti i naplatiti. U svemu tome gore je samo to što se ne izmirivaju niti tekući - mjesečni računi, bez obzira na dugovanja. “To su za Vodovod značajna sredstva zbog kojih trpimo ogromnu štetu jer ne možemo kvalitetno održavati sustav. Ako se ovakva praksa nastavi, možemo doći u situaciju da jednostavno sustav vodoopskrbe tehnički neće moći funkcionirati”, ističe na kraju Zoran Petrić..

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.