Na pomolu rješenje

Mostar postaje čišći grad

mostar
Braco Selimović
21.09.2011.
u 13:43

Sljedeće godine iz IPA fondova stiže 300.000 eura za rješavanje krupnog otpada

U mostarskom hotelu Ero održan je radni sastanak na kojem se raspravljalo o korištenju pretpristupnih, (IPA) Adriatic fondova o zbrinjavanju krupnog otpada. Na sastanku su bili prisutni predstavnici talijanskih regija Abruzzo i Marche, hrvatskih gradova Splita i Dubrovnika, predstavnici glavnoga grada Albanije Tirane i domaćina Mostara, odnosno Hercegovačko-neretvanske županije.

Dobra suradnja

Tenderi za fondove IPA Adriatic objavljeni su početkom kolovoza u Veneciji. Radi se o projektu, za koji se dugo lobiralo, u ukupnoj vrijednosti od 1.4 milijuna eura.

- Nadamo se da će uz dobru suradnju ovaj zajednički projekt dobiti suglasnost Europske komisije i to bi bio velik uspjeh kako za grad Mostar, tako i za širu regiju - kazao nam je Slađan Topuzović, savjetnik za međunarodne odnose talijanske regije Abruzzo i koordinator projekta. Konkretno, ukoliko projekt dobije odobrenje EK, grad Mostar, koji je prepun ruševina i neadekvatno zbrinutog otpada, dobio bi tehniku koja bi mu omogućila lakše i bolje zbrinjavanje otpada.

Aplikacije za projekt traju do početka studenoga, nakon čega projekt ulazi u završnu fazu elaboriranja od EK sa sjedištem u Aquilli (Abruzzo) koji bi krajnju odluku trebao donijeti u ožujku 2012. godine. Prvi put se događa da se Grad Mostar stavlja na čelo jednog projekta.

- Mi smo s ovim projektom pokušali ići i prošle godine, međutim nismo naišli na razumijevanje Direkcije za europske integracije iz Sarajeva, pa se nadamo da će ove godine iskazati više razumijevanja - dodaje Topuzović.

Nositelj projekta ispred Grada Mostara je Služba za gospodarstvo i komunalno-inspekcijske poslove koja već dulje vremena radi na prekograničnim projektima koje raspisuje EU.

- Ovaj projekt naziva “Nula otpad” nudi rješavanje komunalnog otpada na području Mostara. Projekt je vrlo važan jer rješava bitne stvari koje se tiču komunale i boljeg stanja u gradu. Mi ćemo imati aktivnosti na razdvajanju komunalnog otpada, o mogućnosti nabave vrećica za otpad koje će se dijeliti građanstvu. Grad Mostar bi u okviru projekta trebao izraditi pravilnik o načinu skupljanja, odvožnje i odlaganja otpada. Pravilnikom bi detaljno bilo propisano kad i u koje se vrijeme može bacati otpad, kad se odvozi i gdje se odlaže. Provedbom projekta neke bi loše stvari koje danas viđamo po gradu prestale biti vidljive na ulicama, odnosno grad bi postao čišći - kazala nam je dr. Ivana Marić, šefica Službe za gospodarstvo.

Višestruka korist

Ukoliko Europska komisija odobri sredstva, Gradu Mostaru bi od 1,4 milijuna eura bilo odobreno oko 300.000 tisuća eura. U cijeloj priči bitno je da je Mostar preuzeo liderstvo u ovom partnerstvu što je iznimka u BiH. Sredstva bi bila operativna negdje sredinom naredne godine. Grad Mostar je do sada imao implementiranih sličnih projekata. Jedan od njih je projekt Stars čija je vrijednost bila 45.000 eura, a odnosio se na povezivanje poduzeća iz regije Hercegovine s gradovima u Hrvatskoj i Italiji. Ovaj projekt bio je od višestruke koristi za Grad Mostar jer je njime otpočela uska suradnja s regijom Abruzzo koja se do danas produbila što je dokazano i prošlog vikenda kad je prvi put u povijesti u Mostar sletio zrakoplov iz Pescare. Regija Abruzzo također je bila i nositelj aktivnosti talijanskog nastupa na mostarskom Sajmu gospodarstva na kojem je Italija bila zemlja partner.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?