Ispitivanje tla

Monitoring zagađenja tla i analiza na teške metale

Orašje
13.05.2013.
u 11:33

Sjetva kasni zbog poplavljenih terena, a ako bi poljoprivrednici još čekali i rezultate analize, sjetva bi bila izgubljena za ovu godinu, kažu Posavci

Vremena kad su poplave iza sebe ostavljale plodno zemljište davno su iza nas. Moderno pak vrijeme ima i svoju tamnu stranu, jer ekologija je na začelju prioriteta, a briga o zaštiti okoliša sporedna tema. Sve veća zagađenost plovi vodom, zemljište poslije poplave ostaje zatrovano.

Teški metali

Tragovi na poplavljenim poljoprivrednim terenima mogu biti i u vidu teškim metala kakvo je olovo ili pak živa. Stoga su stručnjaci Zavoda za agropedalogiju Federacije Bosne i Hercegovine, čija je upravo nadležnost briga o poljoprivrednom zemljištu, boravili i na području općine Orašje. Uzeli su uzorke zemlje poljoprivrednog poplavljenog zemljišta s tog dijela Posavine s ciljem utvrđivanja stupnja zagađenosti. - U Posavini smo kako bi vršili uzorkovanje na onim mjestima gdje su bila najveća poplavljena područja. Izvršit ćemo analizu na sadržaj teških metala organskih pulutanata i kontrole plodnosti tla. Obavljamo monitoring zagađenja poljoprivrednog tla ne samo na ovom području, već i na prostoru cijele FBiH, objasnila je dipl. ing Habiba Lugonjić, stručna savjetnica za monitoring tla. Nisu prvi put u Posavini u ovakvom monitoringu, pa ako je suditi po ranijim analizama posavska je zemlja unatoč poplavama još uvijek nezagađena.

Rezultati analize

Dosadašnja iskustva nisu potvrdila veliku kontaminaciju poljoprivrednog zemljišta u Posavini, tvrde iz Zavoda. Ilija Kobaš, pomoćnik načelnika, poučen dosadašnjim iskustvom da zagađenost od poplava koja još nikad nije prelazila granicu u općini Orašje, vjeruje da nalazi neće pokazati prisustvo nekih opasnih tvari koje bi mogle spriječiti proces daljnje obrade zemlje. Proljetna sjetva zbog vode na oranicama posavskog pojasa ionako kasni , kaže Kobaš, pa zabrane sjetve neće biti.

- Kada bi čekali rezultate analize, ionako zakašnjela sjetva bila bi izgubljena za ratare u ovoj godini. Naravno da ćemo uvažiti službene rezultate analize na eventualnim lokacijama gdje bi se utvrdila veća zagađenost od dopuštene, tvrdi Kobaš.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?