Božo Ljubić

Moj najveći grijeh je pretjerana tolerancija prema destruktivcima

Božo Ljubić
03.06.2013.
u 09:07

Ljubić u svom priopćenju nije htio detaljnije navoditi i konkretizirati razloge zbog kojih više ne želi angažman u stranci čiji je osnivač

Predsjednik HDZ-a 1990., Božo Ljubić, javno je obznanio da se na predstojećem saboru stranke nema namjeru kandidirati niti za jednu stranačku dužnost. U pismenom obraćanju javnosti, a prvenstveno članstvu HDZ-a 1990., Ljubić nije htio detaljnije navoditi razloge za ovakvu odluku.

Napomenuo je tek kako njegovo liderstvo nikada nije bilo izraz vlastitih ambicija, već izraz „odgovornosti za opću stvar“. Podsjetio je da se HDZ 1990. pod njegovim vodstvom etablirao u važnog čimbenika u kreiranju i zastupanju hrvatskih nacionalnih i državnih interesa.

- Bilo je i grešaka priznajem. Davanja povjerenja pogrešnim ljudima često i za visoke stranačke i državne dužnosti. Najveći moj grijeh ipak vidim u pretjeranoj za političkog vođu nedopuštenu toleranciju prema ljudima koji su djelovali destruktivno na organizaciju. Bilo je tu svega: “Čuvanja jedinstva i zajedništva“, izbjegavanja sukoba s nadom „da će se promijeniti da će uvidjeti da time nanose i sebi štetu“, vjerovanja da je stranka „ipak dovoljno jaka da amortizira destruktivno djelovanje pojedinaca“, kaže Ljubić. Osvrnuo se i na uspostavu HNS-a i izgradnju hrvatskog političkog zajedništva. To, kaže Ljubić, sigurno nije bila greška, iako su mu to, kako sam priznaje, najviše spočitavali oponenti u Stranci.

- Istina je svi ciljevi i potencijal, kako sporazuma, tako i HNS-a, nisu realizirani kao što sam zamišljao i želio. Istina je da je tu naša odgovornost manja nego partnera. Međutim, sporazum i HNS su omogućili da se hrvatsko pitanje u BiH otvori na najbolji način od Daytona do danas, poručio je Ljubić, dodajući da svoje daljnje političko djelovanje vidi kroz institucije HNS-a i zastupnički mandat u Parlamentu BiH.

Odlazeći predsjednik HDZ-a 1990. ističe da će i ubuduće ustrajati na unapređenju hrvatskog političkog zajedništva. Ljubić za sada nema namjeru podržati niti jednog potencijalnog kandidata za novog predsjednika HDZ-a 1990.

- Sa svoje strane kao predsjednik stranke mogu obećati da ću učiniti sve da svi kandidati dobiju poštene uvjete da se predstave te demokratsku proceduru i ozračje prilikom izbora. Osobno ću se, kad vidim kandidature, očitovati da li nekog od kandidata mogu podržati i preporučiti. Nakon izbora ću se prema stranci odnositi zavisno od toga tko će je i kako voditi, u kojoj mjeri će ona slijediti unutarhrvatsku suradnju i zajedništvo, u kojoj mjeri će biti autentični predstavnik hrvatske političke volje u BiH i u kojoj mjeri će slijediti misiju i političku etiku na način kako je ja poimam, poručio je Ljubić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?