UBOJSTVO

Mnogi u Sarajevu i danas se s tugom sjećaju Leutara

leutar
VL FOTO
29.03.2011.
u 08:50

Nažalost, ni 12 godina nakon ubojstva nitko nije odgovarao za ovaj gnusan zločin, kazao je Anton Rill

Polaganjem cvijeća na spomenik u sarajevskom naselju Ciglane, izaslanstvo Vrhbosanskog županijskog odbora HDZ-a BiH Sarajevo predvođeno predsjednikom Antonom Rillom obilježilo je 12. godišnjicu tragične pogibije zamjenika ministra unutarnjih poslova Federacije BiH i predsjednika HDZ-a BiH Sarajevo Joze Leutara. Na Leutara je 16. ožujka 1999. godine izvršen atentat, tako što je pod njegov službeni automobil podmetnuta eksplozivna naprava.

Preminuo 12 dana kasnije

Zamjenik ministra unutarnjih poslova Federacije BiH i predsjednik HDZ-a BiH Sarajevo Jozo Leutar preminuo je 12 dana kasnije u Kliničko-bolničkom centru u Sarajevu. Okolnosti pod kojima je izvršen atentat ni nakon 12 godina javnosti nisu poznate. Šutnja i ništa više, a olako se prelazilo i preko nekih svjedočenja. Jozo Leutar je rođen u Livnu, djetinjstvo proveo u Tomislavgradu, da bi od svoje šesnaeste godine nastavio živjeti u Sarajevu. Kao zamjenik ministra unutarnjih poslova Federacije BiH uspio je smanjiti otpor koji je u to vrijeme vladao glede popune Ministarstvu unutarnjih poslova hrvatskim kadrovima. Bio je protivnik jednostranih “istraga” koje su u to vrijeme bile u modi kod pojedinih bošnjačkih dužnosnika, a s druge strane za vrijeme njegova mandata podnesen je i veći broj kaznenih prijava protiv određenog broja dužnosnika bivše Republike BiH.

Borba za Hrvate

Dubravko Horvat, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a 1990, smatra da je Jozo Leutar bio pravi profesionalac u svom poslu. Mnogi u Sarajevu i danas se s tugom sjećaju pokojnog zamjenika ministra unutarnjih poslova Federacije BiH i predsjednika HDZ-a BiH Sarajevo Joze Leutara i njegove borbe u participiranju hrvatskih kadrova u Federalnom ministarstvu unutarnjih poslova kojih je tada bilo jedva tri posto. “Bio je veliki profesionalac, vrlo uspješan u svom poslu. Njegove ljudske kvalitete bile su neupitne. Nažalost, ni dvanaest godina nakon njegova ubojstva nitko nije odgovarao za ovaj gnusan zločin”, kazao je Anton Rill, predsjednik Županijskog odbora sarajevskog HDZ-a BiH, povodom obilježavanja 12. godišnjice od smrti doministra Joze Leutara.

Komentara 1

Avatar bucalo
bucalo
00:11 30.03.2011.

pokoj mu vjecni, al mi nije jasno da on nije htio da vidi sto mu se sprema

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?