Vlada FBiH

MMF traži nove uštede

Vlada
27.07.2012.
u 08:58

Uvode rebalans zbog smanjenja javne potrošnje i proračunskog deficita na svim razina u FBiH

Zbog obnove sporazuma s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF-om) i dobivanja novog kredita iz stand-by aranžmana federalna Vlada jučer je morala, utvrditi Prijedlog izmjena i dopuna proračuna FBiH za 2012. godinu i Prijedlog zakona o njegovom izvršenju upućujući ih u parlamentarnu proceduru po žurnom postupku.

Smanjenje potrošnje

Osim što bi novi rebalans proračuna morao značiti nove uštede na svim razinama, iz Vlade je pojašnjeno kako je to i jedan od prethodnih uvjeta za dobivanje stand-by aranžmana od MMF-a, koji znači održanje stabilnog fiskalnog sustava, nastavak provedbe restriktivne javne potrošnje, uz pojačani nadzor i smanjenje proračunskog deficita. Na tako definiranim osnovama, ukupni javni prihodi i primanja su izmjenama i dopunama proračuna Federacije BiH planirani u iznosu od 1,999 milijuna KM i veći su u odnosu na usvojeni proračun za 2012. godinu za 75,3 milijuna KM ili 3,9 posto. Utvrđivanjem Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za bankarstvo FBiH, koji je upućen u parlamentarnu proceduru po žurnom postupku, Vlada FBiH ispunila je još jedan od uvjeta za zaključenje stand-by aranžmana s MMF-om.

Agencija za bankarstvo

Kako bi se poštovale institucionalne nezavisnosti Agencije za bankarstvo, brisane su odredbe o razrješenju dužnosti prije isteka mandata ravnatelja, zamjenika ravnatelja i članova Upravnog odbora Agencije u slučaju da Parlament ne usvoji izvješće o poslovanju u roku od šest mjeseci od kraja izvještajne godine. Također je izvršeno usklađivanje odredbi o tretmanu povjerljivih informacija sa zahtjevima EU-a, čiji je cilj uklanjanje prepreka za potpisivanje bilateralnih memoranduma o razumijevanju Agencije za bankarstvo FBiH sa bankarskim supervizorima Austrije i Italije, jer Agencija treba ojačati svoju suradnju posebno s bankarskim supervizorima zemalja u kojima je sjedište matičnih kompanija banaka iz FBiH, pojašnjeno je iz Vlade. Usvojen je Prijedlog Zakona o liječništvu, sestrinstvu, primateljstvu koji će u budućnosti definirati liječničko i sestrinsko zvanje i načela obavljanja njihove djelatnosti, kao i opći uvjeti, prestanak prava. Na sjednici Vlade, koja radi u nekoj vrsti tehničkog mandata rečeno je kako se predloženim rješenjima pozitivno izjasnila većina županijskih ministarstava zdravstva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?