POTVRĐENO

Mladiću će se suditi za genocid nad Hrvatima u Posavini

mladić (1)
Reuters/AFP
Autor
Miroslav Vasilj/VLM
01.09.2011.
u 16:24

Hrvati u BiH će biti jedan od rijetkih naroda u svjetskim okvirima u čijem slučaju je međunarodni sud dokazao genocid

Haaško tužiteljstvo namjerava i u odvojenom sudskom procesu protiv Ratka Mladića ostaviti dio optužnice koji se odnosi na genocid nad Hrvatima i Bošnjacima od 1992. do 1995. godine na području općina zapadne Bosne, Posavine i Podrinja.

Dvije optužnice

Tu informaciju Večernjem listu potvrdila je glasnogovornica Haaškoga suda Nerma Jelačić. “Tužiteljstvo traži razdvajanje optužnice na dva dijela, ali ne i da se briše bilo koja točka postojeće optužnice“, rekla je Jelačić.

Time su odbačena nagađanja kako razdvajanjem optužnice u slučaju Ratka Mladića Haaško tužiteljstvo namjerava Mladiću suditi isključivo za genocid u Srebrenici, dok bi događaji na području zapadne Bosne i Posavine bili svedeni na zločin protiv čovječnosti. “Tražit će se genocid za Srebrenicu, ali i za zločine počinjene u razdoblju od 1992. do 1995. izvan Srebrenice. Jedna od točki je genocid”, objasnila je Jelačić. Inače, u još uvijek aktualnoj optužnici u prvoj najtežoj točki koja se odnosi na genocid Mladića se tereti da je od 1992. do 1995. godine sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu koji je imao za cilj trajno uklanjanje Bošnjaka i Hrvata s područja u BiH na koja su Srbi polagali pravo. Haaško tužiteljstvo pokrenulo je inicijativu da se Mladićeva optužnica razdvoji na dva dijela. Jednu za genocid u Srebrenici, a drugu koja se odnosi na genocid nad Hrvatima i Bošnjacima u razdoblju od 1992. do 1995. godine, zločine protiv čovječnosti, opsadu Sarajeva, te uzimanje međunarodnih talaca. Zanimljivo je da su gotovo svi mediji u potpunosti izostavili činjenicu da je Mladić optužen za genocid ne samo nad Bošnjacima nego i nad Hrvatima.

Uništenje kolektiviteta

U Haaškom tužiteljstvu ističu da su se na ovakav potez odlučili zbog ubrzanja procesa. Inače, genocid je najteži oblik zločina koji poznaje čovječanstvo, a odnosi se na namjeru da se u cijelosti ili djelomice uništi određena nacionalna, etnička, vjerska ili rasna skupina. Prije rata je na području današnjeg RS-a živjelo oko 200.000 Hrvata, a danas ih je oko 10.000. Veliki dio njih je protjeran, jedan dio završio u koncentracijskim logorima, jedan dio ubijen, a jedan dio se još vodi kao nestali. Paralelno je i Radovan Karadžić optužen, između ostaloga, i za genocid nad Hrvatima u BiH. I Miloševiću se između ostaloga sudilo za isti zločin. Osudi li se Mladić i za genocid nad Hrvatima, Hrvati u BiH će biti jedan od rijetkih naroda u svjetskim okvirima u čijem slučaju je međunarodni sud dokazao genocid. To nije uspjelo mnogim kolektivitetima nakon Drugog svjetskog rata, a koji su doživjeli sudbinu potpunog ili djelomičnog uništenja svojih zajednica.

Ključne riječi

Komentara 4

KO
kolovoz
18:51 01.09.2011.

obecavase general mladic u ljeto 92 kako ce staviti ruku uoraski dzep i na gospojino ispeci vola u orasju-nije uspio ali je puno jada nanio....

VR
vrisak
00:35 02.09.2011.

BILI OVO ZNACILO DA SU SE I HRVATI BRANILI NA SVOJOJ GRUDI,A NE DA SU AGRESORI....

CI
cinbenik
09:46 03.09.2011.

Hvala bogu da se netko sjetio da su u Posavini pocinjeni zlocini i da nitko to nije ni prijavio a kamoli procesuirao,zahvaljujuci HDZeu koji nista nije uradio da se to sprijeci,a kamoli da izvrsi istragu i da netko odgovara.Vjerovatno HDZe pomaze Dodiku da sakriju te zlocine,posto je HDZe ugrozen sada od muslimana i svakog normalnog,a sve to zbog zla kojeg su napravili Hrvatima Posavine sto ce mozda potvrditi i Mladic svojom obranom.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?