Čitanje optužnice

Mladić zavlačio haaške suce i izbjegao izjašnjavanje o krivnji

mladić (1)
Foto: Reuters/AFP/Pixsell
1/9
03.06.2011.
u 09:47

Mladić je zatražio od suca Orieja da o svom zdravstvenom stanju govori na poluzatvorenoj sjednici zbog čega je prekinut izravni prijenos

– Želim živjeti i doživjeti slobodu jer ja, i ovakav kakav sam, branim svoju zemlju i svoj narod, a ne Ratka Mladića. Ako hoćete da vam kažem ovo što me nervira o proceduri, neću da me vode ispod ruke kao slijepca, koliko mogu hodati, hodat ću sam. Neću da me vode, ja sam general Ratko Mladić. U cijelom svijetu znaju tko sam! – kazao je Mladić na kraju rasprave.

Prva rasprava odgođena je do 4. srpnja kada bi se Mladić trebao izjasniti o krivnji. Dobio je mjesec dana za proučavanje optužnice.
Cijelo ročište Mladić je bio neposlušan te je više opstruirao proces nego što je poštovao proceduru. Sudac Orie imao je mnogo problema u vođenju Mladića kroz proces. Mladić nije potvrdio ni da zna za što ga se tereti.

Na prvo pojavljivanje pred haaškim sucem, Ratko Mladić, optuženik za ratne zločine i genocid na području Bosne i Hercegovine, došao je u pratnji pravosudne policije s kapom na glavi. Na početku rasprave sudac A. Orie pitao ga je za osobne podatke te datum i mjesto rođenja na što mu je Mladić počeo pričati o svom rodnom selu i da je bio rat te godine kada se on rodio. Na pitanje razumije li jezik, Mladić je kazao da razumije svoj materinski jezik, srpski, i makedonski.

>>Izravni prijenos iz sudnice s prvog ročišta Ratka Mladića u Haagu pratite na ovom linku

Orie ga je nekoliko puta pitao je li dobio optužnicu na svom jeziku te je li je pročitao.

– Pogledao sam fascikle i nisam čitao što u njima piše. I ako je bila tamo u fasciklima, meni nije poznato što u njoj piše, treba mi najmanje dva mjeseca da pročitam sve iz tih fascikala – kazao je Mladić. 

Na pitanje suca želi li da mu se čita optužnica, Mladić je kazao:

– Ne želim da mi se čita optužnica, ni u jednoj rečenici, ni u jednom slovu.

Ipak, Orie je kazao da će zbog javnosti pročitati ono najbitnije. Tijekom čitanja optužnice s detaljnim zločinima na području Bosne i Hercegovine, Mladić je mirno slušao te nekoliko puta nezadovoljno odmahnuo glavom. Orie mu je kazao da se ne mora izjasniti o krivnji, odnosno da se može braniti šutnjom.

– Gospodine Orie, vi ste malo stariji čovjek od mene. Želio bih dobiti te gnusne optužbe, da ih dobro pročitam, razmislim sa svojim odvjetnicima jer meni treba više od mjesec dana... Te monstruozne riječi što su u optužnici stavljene nisam nikada ni čuo, niti mogu da shvatim – kazao je Mladić koji se nije izjasnio o krivnji. Orie je potom rekao da će to morati učiniti 4. srpnja u 10 sati u istoj dvorani suda.

Nakon čitanja optužnice rasprava je nakratko prekinuta jer se Mladić želio konzultirati sa svojim odvjetnikom Aleksandrom Aleksićem, a kada je proces ponovno počeo, isključen je izravan prijenos iz Haaga jer je Mladić od suca Orieja zatražio da o svom zdravstvenom stanju govori na poluzatvorenoj sjednici. 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?