Diskriminacija

Mladi umirovljenici ne mogu raditi u državnim institucijama

Umirovljenici
14.06.2012.
u 09:30

Niti jedan propis u BiH
ne sadrži sličnu i diskriminirajuću odredbu

Ustavni sud BiH morat će presuditi je li izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine prekršen Ustav. Takav zahtjev najvišoj pravosudnoj instituciji u zemlji uputio je predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković, a povod je izmjena jednog od općih uvjeta za postavljenje državnog službenika.

Starosna granica

Pored postojeće odredbe, kojom se kao uvjet za postavljenje na mjesto državnog službenika traži da osoba nije navršila zakonski propisanu starosnu granicu za umirovljenje, dodana je i odredba, “odnosno da nije ostvarila pravo na osobnu mirovinu po bilo kojoj osnovi. Ovom diskriminacijskom odredbom isključene su iz prava na uspostavu statusa državnog službenika u institucijama BiH sve osobe koje su ostvarile pravo na prijevremenu mirovinu. Niti jedan propis u BiH ne sadrži sličnu i diskriminirajuću odredbu, bilo da se regulira radno-pravni odnos u institucijama BiH ili institucijama entiteta. Čak i Zakon o radu u institucijama BiH, kojim se reguliraju uvjeti za prijem zaposlenika u institucije BiH, u članku 10. ne navodi ostvarivanje osobne mirovine kao eliminacijski uvjet za zasnivanje radnog odnosa, navodi Živković u svom zahtjevu za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o državnoj službi u institucijama BiH. Za razliku od odredbi državnog zakona, entitetski zakoni o državnoj službi ne predstavljaju smetnju za stjecanje statusa državnog službenika osobama koje su stekle pravo iz mirovinskog osiguranja prije navršenih 65 godina života, odnosno 40 godina mirovinskog staža. Laičkim jezikom rečeno, oni koji su po bilo kojoj osnovi stekli pravo na prijevremenu mirovinu mogu se zaposliti u entitetskim, ali ne i u državnim institucijama. Ne treba sumnjati da je Živkovićevo obraćanje Ustavnom sudu BiH motivirano nekim konkretnim, njemu značajnim slučajem, ali i pored toga apsurdno je da u istoj zemlji važe različiti uvjeti za ulazak u državnu službu.

Državna razina

- Postavlja se pitanje zašto se osobama koje su ostvarile pravo na prijevremenu starosnu mirovinu, sukladno navedenim propisima, onemogućava zapošljavanje u institucijama na državnoj razini. Smatram da se radi o odredbi zakona koja je neustavna, odnosno koja je u suprotnosti s Ustavom BiH, Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima, Međunarodnim paktom o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, kao i Europskom socijalnom poveljom, budući se jedna kategorija osoba dovodi u neravnopravan položaj - ističe Živković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?