Odlazak u Keniju

Misionarke na putu ljubavi i dobrote

ruanda
VL FOTO
27.12.2011.
u 17:19

Nakon projekcije dokumentarnog filma "Put dobrote - fra Miro Babić među Kenijcima" u širokobriješkom kinu Borak, prikupljeno je 15.000 KM za pomoć djeci Afrike

Širokobriježanka Nives Skoko, magistra odnosa s javnošću i novinarstva, djelatnica konzultantske agencije za odnose s javnošću Hanska&partner u Zagrebu, i Dražana Perković, tajnica humanitarne udruge Kap ljubavi iz Tomislavgrada, pripremaju se na volontiranje u župi sv. Franje u Subukiji, u dalekoj Keniji. Nives se uključila u humanitarnu akciju u okviru projekcija dokumentarnog filma “Put dobrote - fra Miro Babić među Kenijcima”, redatelja Jakova Sedlara po scenariju Anite Malenice, u Zagrebu i Širokom Brijegu. Tim prigodama prikupljena su znatna novčana sredstva za obnovu škole sv. Franje u Subukiji, pomoć kenijskoj djeci u sirotištu Mali dom te za dječje školarine.

Skrb za ugrožene

- Odgajana sam u vjeri koja nas stalno potiče na skrb i pomaganje našim bližnjima, bez obzira žive li samo metar od našeg kućnog praga, ili su udaljeni tisućama kilometara. To je nešto što mi je uvijek bilo prirodno, nešto što sam njegovala kroz godine provedene u Frami, ali i tijekom studija, a, evo, i sada uz posao. No, konkretna ideja za moj odlazak na volontiranje  u župu sv. Franje u Keniji rodila se na misi na Knežiji u Zagrebu, kad je jedan svećenik pričao o pomaganju običnim ljudima koji su se odvažili otići u neku od nerazvijenih zemalja, kako bi pomagali i tako dali svoj skromni doprinos. Od prijateljice sam čula za fra Miru Babića i njegovu misiju u Keniji te ubrzo stupila u kontakt s njim. Nakon našeg razgovora počela sam s realizacijom svoje ideje o volontiranju u Keniji u trajanju dva mjeseca. Upoznala sam neke bivše volontere čija su mi iskustva dala dodatni poticaj, ali i neke koji se također spremaju ići pomoći djeci u dalekoj Keniji. Među njima je i Dražana Perković iz Tomislavgrada, tajnica humanitarne udruge Kap ljubavi, koja u Subukiju ide već u siječnju, dva tjedna prije mene. Dražena će na volontiranju tamo ostati čak pet mjeseci. Mislim da smo nas dvije čak prve iz Bosne i Hercegovine, koje idemo tamo - kaže Nives Skoko.

Mlada, uspješna Širokobriježanka, djelatnica ugledne zagrebačke konzultantske agencije, itekako je svjesna da nije potrebno potegnuti

do daleke Kenije da bi se vidjeli jad i bijeda jer su nažalost tu svuda oko nas.

Glad u Keniji

- No,  stanje u Keniji i drugim afričkim zemljama neusporedivo je gore, tamo su smrt i glad doslovno svakodnevnica, a to se zorno vidi u dokumentarcu “Put dobrote - fra Miro Babić među Kenijcima”. Koliko je malo potrebno za sreću te djece, govori podatak da godišnja školarina za jedno dijete iznosi 150 eura, da je za jednu kuću siromašnom kenijskom beskućniku dovoljno 300 eura, ali taj novac njima je

nedokučiv. Ta djeca suočena s glađu i pogibelji neizmjerno su zahvalni i presretni kad im se na bilo koji način pomogne. Na takve saznanja ne možete biti ravnodušni, to je ono što me potiče da dam svoj doprinos. Veseli me činjenica da je već nekoliko mladih u Hercegovini pokazalo zanimanje za volonterski rad u dalekoj Keniji - dodaje Nives Skoko koja je stigla u Široki kako bi s obitelji proslavila Božić.

Akcija ide dalje

Na poticaj humanitarne udruge Kap ljubavi, a u suradnji s HT Eronetom, pokrenuta je akcija za pomoć djeci u župi sv. Franje u Subukiji. Tajnica ove udruge Dražana Perković ide na volontiranje u kenijsku župu sv. Franje 15. siječnja i tamo će ostati pet mjeseci, kako bi pomagala franjevcima u skrbi za bolesnu i napuštenu djecu. Oni koji su pogledali dokumentarac “Put dobrote - fra Miro Babić među Kenijcima” upoznali su tri volonterke iz Njemačke, Italije i Hrvatske, a siromašni Kenijci u Subukiji upoznat će i dvije humanitarke iz BiH.

- U Keniju idem isključivo kao volonterka humanitarne udruge Kap ljubavi. Srce je odlučilo, razum s tim nema ništa Želim pomoći fratrima oko skrbi za tu djecu u u župi sv. Franje u Subukiji - kaže Dražana Perković.

Značajna sredstva

U dvije humanitarne akcije prigodom projekcija dokumentarnog filma “Put ljubavi - fra Miro Babić među Kenijcima” Jakova Sedlara po scenariju Anite Malenice u Zagrebu i Širokom Brijegu prikupljena su značajna novčana sredstva za pomoć bolesnoj i napuštenoj djeci u župi sv. Franje u Keniji.

- U Zagrebu je na humanitarnoj aukciji slika prikupljeno trinaest tisuća eura, a u Širokom Brijegu od prodaje CD dokumentarca “Put ljubavi - fra Miro Babić među Kenijcima” i osobnih novčanih darova prikupljeno je petnaest tisuća KM - kazala nam je Nives Skoko, jedna od organizatorica ovih humanitarnih akcija. Inače, ovaj film je zorno prikazao život siromašne kenijske župe koja ima oko 15.000 žitelja, pola njih su katolici, a fra Miro i fra Juro skrbe o svima.

Mnogi su bez krova nad glavom. Fratri im pomažu nabaviti koze po cijeni tridesetak eura. Župom haraju sida i druge bolesti pa su kako bi pomogli utemeljili Dom zdravlja.

Misionari

- Mi smo misionari u Keniji, vi koji pomažete misionari ste ovdje, a zajedno možemo učiniti jako puno – rekao je nakon projekcije filma u Širokom Brijegu fra Miro Babić.

Fra Miro Babić je naglasio kako su Kenijci postali njegova obitelj pa kao i svaki otac skrbi o svojoj djeci u dalekoj Keniji. Dokumentarni filma „Put dobrote – fra Miro Babić među Kenijcima“, djelo je redatelja Jakova Sedlara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?