Hercegovačka banka

Milijune u Hercegovačkoj banci Vlada nije popisala

Banka
07.08.2012.
u 09:09

Vlast u FBiH treba utvrditi potraživanja u ugašenoj banci

Mjerodavni iz Federalnog MIO već više od 10 godina potražuju od Hercegovačke banke iznos od 13,535.475 KM. Iako je spomenuta banka prije nekoliko dana ušla u fazu likvidacije, Vlada FBiH još nije usuglasila iznos potraživanja.

Financijska nebriga FBiH

Zbog nepoduzimanja aktivnosti kako bi se utvrdilo stanje novčanih sredstava korisnika proračuna FBiH, blokiranih u Hercegovačkoj banci D.D. Mostar, a posebno stanja novčanih sredstava i obveza prijašnjeg Federalnog ministarstva obrane i Vojske FBiH u iznosu od 6,852.495 KM, našli su se na udaru kritika ureda za reviziju institucija FBiH. Očito kako potraživanja u Hercegovačkoj banci ne zanimaju vlast u FBiH koja nije u stanju gotovo nakon jednog desetljeća napraviti listu potraživanja. Na drugoj strani Federalna agencija za bankarstvo koja je prije 20-tak dana otvorila postupak likvidacije Hercegovačke banke, preko javnog oglasa pozivaju svoje depozitare i vjerovnike da prijave svoja potraživanja likvidacijskom upravitelju u roku od 60 dana od dana objave u Službenim novinama FBiH. Kada se oduzmu sredstva koje je za vrijeme svog mandata potrošila bivša prinudna upraviteljica Toby Robinson, Hercegovačka banka raspolaže s nešto više od 43 milijuna maraka novčanih sredstava. Vlada Federacije BiH zajedno s Federalnim zavodom MIO od njih traži oko 40 milijuna maraka. Oko 56 milijuna maraka depozitnih sredstava traže hrvatske općine, županije, javna poduzeća, zavodi i privatna tvrtke. Prema podacima agencije za bankarstvo FBiH javna poduzeća imaju nešto više od osam milijuna maraka depozitnih sredstava koja su položili u Hercegovačku banku. Velike iznose novca, oko 15,1 milijuna maraka, na računima Hercegovačke banke imaju položene privatne tvrtke. dok “neprofitne organizacije” imaju više od tri milijuna maraka depozita u ovoj banci.

Potraživanja depozitara

Depozite u Hercegovačkoj banci imaju i nebankarske financijske institucije u iznosu od gotovo pet milijuna, a građani imaju 7,5 milijuna maraka. Što se tiče stranih vjerovnika i depozitara te ostalih obveza banke, prema sadašnjim podacima Agencije za bankarstvo FBiH nezaštićeni vjerovnici potražuju oko četiri milijuna maraka, a među njima je najveći Zagrebačka, odnosno UniCredit banka. Kad će biti objavljeni rezultati potraživanja koje depozitari imaju u njihovoj banci nisu znali reći jer je prinudni upravitelj Hercegovačke banke Nedjeljko Fabijanić na godišnjem odmoru. Hercegovačka banka osnovana je 1998. godine, a u travnju 2001.odlukom tadašnjeg visokog predstavnika Wolfganga Petritscha stavljena je pod privremenu upravu zbog navodnog nestanka 54 milijuna kuna pomoći koje je Hrvatska slala hrvatskim institucijama u BiH. Hercegovačka banka nasilno je ugašena u travnju 2001. godine po nalogu OHR-a.

Ključne riječi

Komentara 1

KR
krtica
18:12 07.08.2012.

Hercegovacku banku treba nasilno otvoriti, kao sto je i nasilno zatvorena. Ne dozvoliti da hercegovacki novac ide u neke strane i nepoznate banke!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?