Treći entitet

Mesić: Treći entitet u BiH samo bi produbio krizu, a izgubili bi i Hrvati

mesić
Arhiva VL
04.11.2009.
u 17:06

- Treći entitet bio bi teritorijalno više ili manje minimalističko rješenje, prema kojemu bi veliki broj Hrvata ionako bio osuđen na život izvan svog entiteta - rekao je Mesić.

– Stvaranje trećeg entiteta ne smatram rješenjem za Hrvate Bosne i Hercegovine. Prije svega, on bi morao biti nametnut izvana, a tu već leži korijen novih kriza – rekao je danas predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić na znanstvenom skupu “Hrvati Bosne i Hercegovine: problemi ustavnog položaja, kulturni razvoj i nacionalni identitet”, koji je organizirao Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo i Pravni fakultet u Zagrebu.

 

– Treći entitet bio bi teritorijalno više ili manje minimalističko rješenje, prema kojemu bi veliki broj Hrvata ionako bio osuđen na život izvan svog entiteta, odnosno prepušten asimilaciji ili iseljavanju te vjerojatno gubitku i formalne konstitutivnosti u druga dva entiteta. To bi zapravo značilo prihvaćanje rezultata miloševićevske agresije i rata, da ne govorim o posljedicama koje bi to imalo za jedinstvo države, a onda i sigurnost u regiji i cijeloj Europi – objasnio je Mesić.

 

– Rješenje vidim u inzistiranju na tome da novi ustav poštuje konstitutivnost svih triju naroda na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine, da jamči kulturnu autonomiju te da izgradi temelje političkim i drugim mehanizmima koji će jednako funkcionirati na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine – kazao je hrvatski predsjednik Mesić.

Ključne riječi

Komentara 100

SM
SMITSMIT
14:32 05.11.2009.

bura.. Ima treći mandat u Vrapču...

RE
remax
17:21 04.11.2009.

Mesicu ti si protiv Hrvatskog naroda! Ako ovi drugi imaju svoje kantone kao u Svicarskoj a tebi smeta Hrvatski kanton da bi izazva krizu, nesto nije u redu sa tobom. Zasto su Srbi dobili kanton a znamo sto su napravili, pa nema krize.

OB
-obrisani-
17:33 04.11.2009.

Pa on stvarno nije Normalan Svaka druga je suvisla. Forza Mirek

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?