utjecaj lobija

Mesić: Da sam zbog Kruljca zvao Bajića? Nije točno

kruljac (1)
Davor Javorović/PIXSELL
10.07.2011.
u 10:00

Izbjegnuto je da Kruljac u srijedu otputuje u SAD i predvodi izaslanstvo na sastanku s Nacionalnom gardom Minnesote. Viza mu je bila u džepu, no ipak se nije ukrcao u zrakoplov

Mladen Kruljac, general pukovnik i zapovjednik Kopnene vojske, bio je za istražitelje poprilično tvrd orah. Problema oko istrage zbog malverzacija zemljištem u Sibinju, zbog čega se Kruljac sumnjiči da je nanio 6,2 milijuna kuna štete državi, nije bilo sve dok, koliko je poznato, priča nije ušla u završnu fazu – uhićenje.

Slučajno ili ne, Kruljčevo se ime, koliko je poznato, našlo na popisu časnika za odlikovanja u povodu obilježavanja 20. godišnjice Oružanih snaga RH potkraj svibnja. Iako je spriječeno da bude odlikovan te nije ni pohvaljen, od uhićenja se tada privremeno odustalo da se ne pokvari proslava.

Domaćin u Slunju

U MORH-u su, čini se, i te kako bili svjesni sudbine zapovjednika KOV-a. Zbog toga je bio i isključen iz organizacije postrojavanja postrojbi na središnjoj svečanosti na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici. Kruljca se tada, dakle, praktično maknulo u stranu, a počelo se, koliko se zna, razmišljati i o njegovu umirovljenju. Postojala je teza da će uhićenje visokopozicioniranog djelatnog časnika biti prilično velika blamaža za državu na svjetskoj razini s obzirom na to da je Hrvatska članica NATO-a. Zapovjednika KOV-a, koji je znao da je obuhvaćen nekom istragom, nije bilo zgodno uhititi ni u lipnju jer je gotovo pola mjeseca bio domaćin međunarodnoj vježbi “Immediate Response 11” na poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja. Na kraju nije poslan u mirovinu jer o njegovu uhićenju nije morao biti izviješten NATO s obzirom na to da nije član njegove vojne strukture, a ne sudjeluje ni u radu odbora.

Kruljac je, dakle, sve do petka najnormalnije radio pa se stječe dojam da mu se uhićenjem u odori željelo poručiti da je ponižen i odbačen od sustava u kojem je gradio karijeru. Nije to najgore. Koliko je poznato, negdje sredinom lipnja krenula su snažna lobiranja Kruljčevih prijatelja da se istraga protiv njega jednostavno – obustavi. Bivši predsjednik Stjepan Mesić, s kojim je Kruljac iznimno dobar, neslužbeno doznajemo, iz tog je razloga nekoliko puta zvao glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, no ovaj mu se nije javljao na mobitel.

– Apsolutna je neistina da sam kontaktirao s bilo kojim državnim dužnosnikom u vezi s uhićenjem generala Kruljca – poručio je jučer bivši šef države. Koliko se Mesiću može vjerovati, teško je reći kad je poznato da je bio upetljan u aferu oko podmićivanja sudaca Vrhovnog suda zbog presude ratnom zločincu Branimiru Glavašu. Može se čuti i da je Zoran Gobac, “gazda” hrvatskog rukometa i Kruljčev prijatelj, zbog istrage zvao premijerku Jadranku Kosor.

– To je suluda priča! Da sam ja kontaktirao s premijerkom? General je moj prijatelj već 15 godina, ali ne znam zašto je uhićen. Imao je problema, to mi je rekao. Znao je da se nešto sprema, ali što je u s tvari, nije znao. Pitao me znam li o čemu je zapravo riječ, rekao sam mu da ne znam – objasnio je Gobac. Tvrdi da je Kruljac u čitavoj priči o malverzaciji zemljom u Sibinju tek kolateralna žrtva jer ima naviku pomagati.

Nije znao što se radi

– Ako je kriv, mora odgovarati. Vjerujem da Kruljac nije kriv. S njim sam se znao čuti po nekoliko puta dnevno. Činjenica jest da je bio uznemiren jer nije znao što se radi, ali nisam nikoga zvao. Kruljac je časnik koji nije okaljan u ratu. Prijateljstvo s njim neću nikada negirati – zaključio je Gobac.

Uza sve kombinacije i komplikacije, na kraju je izbjegnut najgori scenarij: da Kruljac u srijedu otputuje u SAD i predvodi hrvatsko izaslanstvo na sastanku s Nacionalnom gardom Minnesote. Viza mu je već bila u džepu, no na sreću, kao ni Ivo Sanader ipak se nije ukrcao u zrakoplov.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije