Uhićene Pume

Među uhićenim Pumama i vijećnik grada Ivanca

karate
Arhiva VL
20.10.2009.
u 18:08

Među osumnjičenim su pripadnicima Puma, kako doznajemo, Emil Crnčec, nedavno na vlastiti zahtjev umirovljen iz MORH-a, te umirovljeni pukovnik Tihomir Šavorić iz Ivanca.

Sedam, što bivših što još aktivnih pripadnika 7. gardijske brigade Pume, sumnjiči se za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima, pripadnicima vojske Republike Srpske. Kako je danas priopćila policija, nad njima je u tijeku kriminalistička obrada, a nakon dovršetka bit će sprovedeni u istražni centar zagrebačkoga Županijskog suda.

Emotivni karatist
Među osumnjičenim su pripadnicima Puma, kako doznajemo, Emil Crnčec, nedavno na vlastiti zahtjev umirovljen iz MORH-a, te umirovljeni pukovnik Tihomir Šavorić iz Ivanca. Šavorić je inače vijećnik grada Ivanca koji je na tu funkciju došao sa zajedničke liste pet stranaka, među kojima je i HSP. Šavorić je ujedno predsjednik ivanečkog HSP-a te predsjednik i trener karate kluba Ivanec. Prije nekoliko dana otvorio je i Memorijalni turnir u karateu, posvećen poginulim bojovnicima Domovinskog rata koji se održavao u Ivancu.

- Činjenica je da su lokalni karatisti bili prvi u obrani domovine. Predsjednik i svi članovi lepoglavskog karate kluba otišli su u rat i bili u prvim borbenim redovima. Danas se hrvatski branitelji ne cijene dovoljno. Njihov se doprinos borbi podcjenjuje i progoni ih se - rekao je tada, među ostalim, Šavorić.

Strijeljali zarobljenike
Dan nakon tog emotivnog govora, iz njegova doma odveli su ga policajci. Inače, on i ostali uhićeni sumnjiče se za ubojstvo šestorice pripadnika vojske RS-a - Radoslava Lakića, Pere Vidovića, Petra Jotanovića, Dragoslava Mutića, Borislava Vukića i jednog neidentificiranog muškarca.

Kako se sumnja, zbilo se to 9. i 10. rujna 1995. u BiH, u Mliništima i Halapićima kod Glamoča za vojne akcije Maestral 2. Uhićene Pume sumnjiče se da su zarobljenike 10. rujna 1995., prema zapovijedi zapovjednika postrojbe, razdvojili u dvije skupine. Prva je skupina strijeljana ispred zapovjedništva postrojbe u Halapićima, dok je druga skupina odvezena u Mlinište i tamo strijeljana.

Ubijenog Lakića zamijenili za Perešina
Cijeli slučaj vjerojatno se počeo raspetljavati kada su mrtva tijela ratnih zarobljenika Pere Vidovića, Petra Jotanovića, Dragoslava Mutića i Borislava Vukića ekshumirana 16. srpnja 1996. iz masovne grobnice Kamen kod Glamoča. Mrtvo tijelo Radoslava Lakića razmijenjeno je pak na graničnom prijelazu Stara Gradiška 4. kolovoza 1997. za tijelo hrvatskog pilota Rudolfa Perešina, koji se proslavio krađom aviona u Klagenfurtu kojim je prebjegao u HV.

Među uhićenim Pumama, kako doznajemo, još su Nenad J., Anto N. i Robert B. Svi bi oni danas, uz kaznenu prijavu za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima, trebali biti sprovedeni u istražni centar suda u Zagrebu.

Ključne riječi

Komentara 22

AL
alijagjas
19:02 20.10.2009.

Pa zar je skakljivo ubijat zarobljenike. Serem vam se na vase junastvo. Heroji ste 100:1 ili kad ste do zuba naourzani protiv civila ili ratnih zarobljenika.

TA
Tashaaaa
21:13 20.10.2009.

Ima jos pravde na ovom svijetu, i treba da vazi za svakoga

Avatar Rubirosa
Rubirosa
18:47 20.10.2009.

Ima li sta sa tim junastvom sofer Rojs?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?