Nogomet

Marić: Velež zaslužuje spektakl i utakmicu sa svjetskim klubom

Velež
VL FOTO
28.06.2012.
u 09:33

Iz ovog kluba iznikla su mnoga imena europskog, pa i svjetskog nogometa. Legendarni trio Dušan Bajević, Enver Marić i Franjo Vladić tresao je nemilice mreže diljem bivše države

Davne 1922. godine, u mjesecu lipnju, na poljani kod Sjevernog logora, sastali su se inicijatori za osnivanje radničkog sportskog kluba. Osnivačkom sastanku prisustvovalo je 15-ak ljudi. Tom prilikom pročitana su pravila kluba, koja su jednoglasno usvojena. Prvi predsjednik Veleža postao je Anđelko Vlaho. Ostalo je povijest. Ovaj kratki odlomak, preuzet sa službene stranice mostarskog kluba kazuje o iznimno bogatoj povijesti FK Velež, koji je ovih dana proslavio svoj 90. rođendan.

Svjetska imena

Iz ovoga kluba iznikla su mnoga imena europskog, pa i svjetskog nogometa. Dovoljno je reći Blaž Slišković. - Teško je uspoređivati ovo vrijeme Veleža s onim prije. Općenito je teško uspoređivati tadašnji nogomet s modernim nogometom. Konkretno u BiH, pogledajte kako su nekad igrale ekipe Sarajeva, Čelika, Veleža..., a natjecali su se u mnogo jačoj ligi nego sada, a opet, kvaliteta je uvelike na strani prošlih vremena - kazao je popularni Baka. Ističe da, što zbog obveza, što zbog posla, koji je nerijetko izvan BiH, ne ode do bivšeg kluba, ali da je u kontaktu sa svojim nekadašnjim suigračima. - Čujem se s Tanom, Semirom Tuceom, Kajtazom, Marom, Avdom Kalajdžićem, tako da, iako ne posjećujem klub, na taj način održavam kontakt s njima - dodaje Slišković. Na rivalitet Zrinjskog i Veleža, gleda isključivo sportski. Iako trenutačna situacija nije idealna, Baka je mišljenja da će doći vrijeme kada će se o tome sasvim normalno moći pričati, a navijači Zrinjskog i Veleža zajedno se družiti. Kad smo ga upitali kakvu bi poruku poslao mlađim generacijama - zatekli smo ga. - Teško je poslati neku poruku. U današnje vrijeme mladi imaju drukčiji pogled na život nego prije. Danas prevladavaju kompjutori, a mi smo po cijele dane bili vani. U svakom slučaju, mogao bih poručiti kako bavljenje sportom za mladu osobu može imati samo pozitivan učinak - za kraj je rekao legendarni Blaž Slišović.

Prava proslava

Još jedna legenda mostarskog kluba Enver Marić, popularni “leteći mostarac”, žali što stanje u FK Velež nije dobro. “Manje- više ja sam upoznat s događanjima u klubu, čujem se sa Sedinom Tanovićem, a preko interneta sve pratim. Mišljenja sam da Velež zaslužuje pravu proslavu povodom obilježavanja 90 godina postojanja. Trebalo bi organizirati prijateljsku utakmicu, s nekim renomiranim protivnikom - kazao je Mara. Stanje u klubu nije dobro, i to ga rastužuje. - Ne mogu uvijek isti ljudi financirati klub, a u Veležu je upravo takva situacija. To se može jedno vrijeme, ali za financijsku stabilnost kluba rješenje treba potražiti na nekim drugim mjestima - za kraj će Marić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?