Svečana dodjela

Magična škrinja kulturno - umjetničkih potencijala

Diplome
29.06.2012.
u 12:22

Diplomu je primilo 19 mladih umjetnika, čime se broj ukupno diplomiranih slikara, grafičara i kipara ALU-a popela na 192

Broj onih koji su uspješno završili ALU u Širokom Brijegu, s 13. naraštajem diplomiranih akademskih grafičara, slikara i kipara, popeo se na 192.

Stečeno bogatstvo

“To nije samo statistički podatak, nego magična škrinja golemih kulturno-umjetničkih potencijala koji će oplemenjivati životne prostore BiH, RH i šire“, kazao je fra Jozo Pejić, ravnatelj ALU i Franjevačke galerije u Širokom Brijegu, u prigodi svečane dodjele diploma magistrima, akademskim slikarima, grafičarima i kiparima 13. naraštaja širokobriješke Akademije likovne umjetnosti, članice Sveučilišta u Mostaru, i otvaranja njihove diplomske izložbe u Franjevačkoj galeriji. Prof. dr. Ivo Čolak, prorektor Sveučilišta, čestitao je diplomantima i njihovim roditeljima, naglasivši kako je ALU u Širokom Brijegu jedina umjetnička ustanova Sveučilišta u Mostaru, koja ima deset fakulteta i 17.000 studenta. “U javnosti se malo ističe činjenica da je prva visokoškolska ustanova (studij bogoslovije i filozofije) u Hercegovini utemeljenja 1867. ovdje u Širokom Brijegu“, dodao je prof. dr. Čolak, poručivši diplomantima da sad kad su izišli iz “žute podmornice“ počnu trošiti stečeno bogatstvo koje se trošenjem samo uvećava. U vrlo emotivnom obraćanju svojim već bivšim studentima akademski grafičar mr. Igor Dragićević, v. d. dekan ALU-a, kazao je: “Sve što ste dobili na Akademiji, nosit ćete do kraja života.“

Umjetnost današnjice

Iz ruku v. d. dekana 19 novih magistara, akademskih slikara, grafičara i kipara iz BiH, RH i Ukrajine, dobilo je diplome, a onda im se obratio fra Vendelin Karačić, viši predavač na ALU. Poručio im je da umjetnosti nema bez entuzijazma, a ova riječ u izvornom značenju znači: čovjek pun Boga! Našalio se na račun “umjetnosti“ koja se nameće u današnje vrijeme, koja je više akcija nego kreacija, a potom je citirao Miru Gavrana: “Možda književnost i počinje na onom mjestu gdje zaboravljamo sebe i poput Stvoritelja ni iz čega gradimo novu stvarnost.“ Tako je i s likovnom umjetnošću. U ime diplomanata se obratila Slađana Karamatić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?