obavještajni aparat

M. Tuđman bit će na čelu odbora koji kontrolira tajne službe

'Nedjeljni Zagreb Hrvatska 17.09.2009. Miroslav Tudman u svome uredu Teslina 10. Photo: Anto Magzan/VLM'
'Anto Magzan/VLM'
Autor
Ivanka Toma
18.01.2012.
u 10:00

SDP uvodi kontrolu rada policije i razmišlja o razdvajanju tajnih službi. Ako ne bi bile dvije službe, odijelilo bi ih se barem organizacijski.

Za novog šefa saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost HDZ će, doznajemo, predložiti Miroslava Tuđmana. Potpredsjednik tog odbora, koji je zadužen za parlamentarnu kontrolu tajnih službi, bit će glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan. Opoziciji u odboru pripada pet mjesta, a vladajućima osam, od čega šest ide SDP-u.

Reforma službi

Tuđman nije želio unaprijed govoriti o novoj dužnosti na koju ga je delegirao HDZ. Odbacio je, međutim, načelno pitanje o (ne)podobnosti za tu funkciju s obzirom na to da je devedesetih, dok je njegov otac Franjo Tuđman bio predsjednik države, bio šef HIS-a – vanjske tajne službe i ujedno krovne organizacije u obavještajnom sustavu. Prijašnji neposredni angažman u obavještajnom aparatu smatra prednošću.

Dragovan o toj temi kaže samo to da oporbi pripada mjesto predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i da su slobodni za tu funkciju predložiti koga žele. No, vladajući ipak imaju većinu u Odboru, pa smo Dragovana pitali za mišljenje o reformi obavještajnog sustava čija se mogućnost potiho najavljuje.

– Zakonska regulativa o sigurnosno-obavještajnoj zajednici dobro je postavljena, no nakon određenog vremena u nju ipak treba intervenirati i popraviti određene stvari – kaže Dragovan i navodi da na prvome mjestu treba pojačati nadzor. Posebno ističe potrebu nadzora nad radom policije, odnosno mogućnosti da bez sudskog naloga pribavljaju izliste telefonskih kontakata. Za uvid u sadržaj komunikacije potreban je sudski nalog, no za podatke o kontaktima MUP ne podliježe nikakvoj kontroli. Dragovan to smatra nedopustivim, to više što je izlistima telefonskih kontakata lako manipulirati i stoga najavljuje izmjenu zakona i uvođenje kontrole.

Skromni rezultati

Glavni tajnik SDP-a kaže i da je sklon ponovnom razdvajanju tajne službe na vanjsku obavještajnu i unutarnju službu. Ako se Sigurnosno-obavještajnu agenciju (SOA) ne bi fizički razdvajalo na dvije tajne službe, kako je to prije bilo, onda bi ih se, kaže Dragovan, barem organizacijski trebalo odijeliti. Dragovan problematizira i rezultate rada SOA-e navodeći da su skromni, posebno u otkrivanju međunarodnoga organiziranog kriminala.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?