Novi savez

Ljubo Jurčić osniva treći blok – podržat će ga Mesić

jurcic
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/4
VL
Autor
Jasmina Popović
04.02.2011.
u 09:00

Jurčić računa na kolege ekonomiste, poduzetnike, bivše članove SDP-a, regionalne stranke i neovisne liste s biračkom bazom.

Dok se Ljubo Jurčić zabavlja sa svojim unukom Dominikom, kojeg je njegova pokćerka Tia nedavno rodila u Bilbau, u političkim se kuloarima naveliko priča o njegovu političkom projektu: pokretu ili savezu koji bi – za sada pod radnim naslovom “Radna mjesta i poštenje” – trebao uskoro ugledati svjetlo dana i pojaviti se u političkoj utakmici za ulazak u Sabor.

Platforma za mjesec, dva

– Istina je da je Ljubo još član SDP-a, ali je isto tako istina da već dugo razmišlja o kapitaliziranju svog političkog i stručnog imidža. Odluči li izići iz stranke, bit će to nakon što je sve važne odluke donio, razgovarao sa svim ljudima koji mu mogu pomoći u realizaciji te ideje. Za mjesec-dva trebao bi izići s platformom u kojoj bi ponudio svoj program i pozvati sve one koji se žele pod tim programom okupiti. Procijenio je da u Hrvatskoj postoji dovoljno građana koji su nezadovoljni opcijama koje nude HDZ i SDP i koji bi željeli nešto novo. Jurčić se zauzima za nešto što naziva velikom transformacijom društva, za novu definiciju državotvornosti, ne za srljanje u EU već za stvaranje RH koja će se u tom članstvu osjećati dobro, za programe koji će brzo donijeti nova radna mjesta i za poštenje u politici – ocrtava okvire platforme jedan od Jurčićevih suradnika. Jurčića su – pošto je postalo očito da SDP više s njim ne računa ozbiljno i nakon što se posve pasivizirao u svojoj stranci izgubivši status ekonomskog stratega SDP-a – mnogi pokušali privući. S njim su razgovarali HDZ, HNS, HSS, ali čini se da je sve bliže odluci da nešto pokuša osmisliti izvan stranačkih okvira, stvarajući građanski savez s kakvima su u nekim zemljama – Italiji, Ukrajini, Rusiji ili Srbiji – nudeći otklon od najjačih stranaka i igrajući na kartu zasićenosti vodećim politikama postignuti dobri rezultati.

– Računa se na apstinente i neodlučne koji u ovom trenutku ne vide za koga bi glasali, a takvih je po nekim anketama i do 50 posto. Uspije li s ovako širokim savezom osvojiti od 10 do 15 posto glasova, bio bi to velik uspjeh – kažu upućeni u planove. On sam, navodno, već neko vrijeme razgovara s brojnim intelektualcima, akademicima, a računa i na svoje kolege ekonomiste (predsjednik je Društva ekonomista), na bivše esdepeovce koji su izišli iz stranke, na dio poduzetnika, na regionalne stranke i neovisne liste koje imaju neku biračku bazu, ali nemaju konzistentne programe.

Razgovarao i s Josipovićem

Ima tu i nedorečenosti, a sve će ovisiti o reakcijama i podršci koju će ideja da se “osnuje nešto novo radi spašavanja Hrvatske” dobiti. O svom programu, iako ne i o pokretu koji planira, Jurčić je već govorio predsjedniku Josipoviću, a s idejom je upoznat i bivši predsjednik Mesić. Jedna je mogućnost da Jurčić pod svojim imenom i oko svoje platforme okupi sve koji se ne vide u blokovskoj ili stranačkoj podjeli, a druga da neovisne liste, nove i regionalne stranke za svoj program uzmu Jurčićevu strategiju. Krajnji je cilj široki pokret, a hoće li mu se pridružiti na primjer i Pančićevi socijaldemokrati, Milan Bandić, koji je najavio svoju listu, stranka Željka Keruma, istarska Ladonja Plinija Cuccurina, pokreti zelenih ili HDSSB u Slavoniji nije presudno iako Jurčić svoj program nudi kao javno dobro svima koji ga žele.

– Nema razloga da Jurčić osniva još jednu stranku, ljudima je stranaka dosta. Zato se i barata radnim imenima poput saveza ili pokreta jer bi se u pokretu moglo okupiti od umjereno desnih do lijevih. Mislimo da bi i radnici i poduzetnici u ovoj novoj ideji mogli prepoznati svoj izbor jer se nudi nešto posve novo: okretanje potrebama građana i zaštiti njihovih interesa. Velika društvena transformacija mora započeti od toga da politika i političari nisu cilj sami sebi – kažu jurčićevci.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 2

BR
brod11
00:33 05.02.2011.

Jurcic je pametan i sposoban strucnjak koji moze bit koristan u gospodarskoj politici Hrvatske. Mogao bi bit koristan ministar u bilo kakvoj konstelaciji snaga pri uspostavi vlade. Naravno da bi bilo izuzetno dobro kad bi uspio uci u Sabor.

KO
kolovoz
21:07 08.03.2011.

mogao bi slazem se ali ovdje je ocito da se nudi mesicu da bude njegovo magare za jahanje

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?