Desert koji osvježava

Zdrava i brza varijanta cheesecakea s grčkim jogurtom

Torta s grčkim jogurtom
Shutterstock
07.07.2025.
u 08:03

Ako ti u hladnjaku već nekoliko dana stoji grčki jogurt, i nemaš ga namjeru pojesti za doručak ili gablec, iskoristi ga za pripremu ovog deserta. Lagana torta s grčkim jogurtom sve je što ti treba ovoga ljeta

Iako su nam drage verzije cheesecakea sa svježim sirom, mascarponeom ili krem sirom, ukusna nam je i ova pristupačna opcija u koju ide grčki jogurt, piše miss gastro.

Postupak pripreme uistinu jednostavan, popis sastojaka je zaista kratak, a opcija za serviranje ima nebrojeno mnogo. Predlažemo da iskoristiš sezonsko voće, poput malina ili borovnica, za pripremu kiselkastih i fotogeničnih preljeva.

SASTOJCI

  • grčki jogurt 500 ml
  • šećer 100 g
  • sol 1 prstohvat
  • jaje 2 kom
  • ekstrakt vanilije 2 žličica
  • gustin (kukuruzni škrob) 1 žlica
  • graham krekeri 10 kom
  • bademovo mlijeko 3 žlica

POSTUPAK

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Obloži kalup za tortu promjera (18 ili 20 cm) papirom za pečenje ili ga dobro namasti.
  2. Graham krekere grubo samelji pa ih pomiješaj s bademovim mlijekom. Smjesu ravnomjerno rasporedi po dnu kalupa.
  3. Izmiksaj jaja sa šećerom pa dodaj jogurt i vaniliju. U glatku, pahuljastu smjesu na kraju dodaj prstohvat soli i kukuruzni škrob. Prelij preko pripremljene baze pa zagladi.
  4. Peci 30 do 40 minuta. Znat ćeš da je gotov kad poprimi zlatnu boju i rubovi se počnu odvajati od kalupa, ali centar još uvijek bude, u nedostatku prikladnog izraza, želatinozan. 
  5. Pusti da odstoji barem 2 sata u hladnjaku prije rezanja, a najbolje preko noći. U slast!
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja