U siječnju se nekako uvijek trudimo jesti više povrća. Ponekad uspijevamo, ponekad baš i ne. Jer, budimo iskreni, nama gurmanima okusi su najvažniji, a ako jedemo stalno jedno te isto to brzo i dosadi, piše miss gastro.
U siječnju se nekako uvijek trudimo jesti više povrća. Ponekad uspijevamo, ponekad baš i ne. Jer, budimo iskreni, nama gurmanima okusi su najvažniji, a ako jedemo stalno jedno te isto to brzo i dosadi. I zato smo stalno u potrazi za finim i maštovitim receptima koji povrće stavljaju u prvi plan, no ne zanemaruju okuse.
O okusu, dobrobitima i načinima pripremanja špageti tikve već sve znamo, a sada donosimo jedan odličan recept koji će ovo povrće, uz dodatak brokule i cheddar sira, pretvoriti u najukusnije savršenstvo.
Isprobaj naš recept za zapečenu špageti tikvu punjenu brokulom i cheddar sirom - sigurni smo da ćeš se oduševiti, baš kao i mi!
SASTOJCI
- špageti tikva 1 kom
- suncokretovo ulje 1 žlica
- sol 1,75 žličica
- brokula 200 g
- voda 0,25 šalica
- voda 1 žlica
- maslac 1 žlica
- luk 0,50 kom
- češnjak 3 režanj
- brašno 1 žlica
- mlijeko 125 ml
- cheddar 120 g
POSTUPAK
- Rešetku postavi na sredinu pećnice, a pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Špageti tikvu prereži napola po duljini. Izvadi sjemenke. Prerezanu površinu obje polovice špageti tikve premaži suncokretovim ulje i pospi 1 žličicom soli. Pusti da stoji sa strane u plehu obloženom papirom za pečenje.
- Kad se pećnica zagrije, ubaci prirpemljene polovice špageti tikve i peci dok ne omekša i dobije lijepu smećkastu boju, 35-45 minuta. Pusti da se malo ohladi.
- U međuvremenu, dok se špageti tkva peče, u vatrostalnoj posudi pomiješaj brokulu narezanu na cvjetiće sa 1/4 žličice soli te stavi 1 žlicu vode na dno posude. Pokrij prozirnom folijom s izbušenim rupicama i stavi u mikrovalnu na 1 minutu. Izvadi z mikrovalne, promiješaj i ponavljaj postupak, ali u intervalima od 30 sekundi sve dok brokula ne bude mekana. Brokulu možeš i prirpemiti kratko na pari.
- U velikoj tavi na srednjoj vatri rastopi maslac. Dodaj nasitno nasjeckanu polovicu luka i 1/2 žličice soli. Dinstaj, uz povremeno miješanje, dok luk ne omekša i postane slatkast, 7-8 minuta. Dodaj nasitno nasjeckan češnjak i dinstaj dalje dok ne zamiriši, oko 1 minutu. Dodaj brašno, poprži brašno, uz miješanje, oko 1 minutu.
- Polako umiješaj mlijeko i ostatak vode (1/4 šalice, oko 85 ml). Pusti da zakipi i miješaj na srednjoj vatri oko 1-2 minute, odnosno dok se ne zgusne. Makni s vatre i umiješaj naribani cheddar (oko 90 g, ostalo ostavi za kasnije). Dodatno posoli ako je potrebno.
- Uz pomoć 2 vilice, meso pečene i prohlađene špageti tikve natrgaj na 'špagete'. Odvoji oko 3 šalice 'špageta' i prebaci u tavu s umakom (ostatak mesa špageti tikve sačuvaj za drugu namjenu). Dodaj i brokulu te sve dobor izmiješaj s umakom.
- Najdev stavi u izdubljenu špagetii tikvu, pospi s preostalih 30-ak grama cheddara.
- U pećnici upali grill funkciju i zapeci ispod grijača punjenu špageti tikvu, s tim da dobro paziš da ne zagori, piše miss gastro.