Kamenac je tvrda, mliječna tvar koja se sastoji od otopljenih minerala u vodi i počinje se nakupljati u područjima s grijanom vodom. Iako je kamenac bezopasan za piće, imat će gorak okus i naposljetku će vam pokvariti kuhalo za vodu ako naraste preko grijača. Kamenci u kuhalu mogu biti čest problem u kućanstvima koja koriste tvrdu vodu.
Tvrda voda sadrži veće količine minerala poput kalcija i magnezija, koji se s vremenom talože u kuhalu, stvarajući neugodne naslage. Ono što može biti frustrirajuće kod kamenca je to što ga može biti nevjerojatno teško ukloniti nakon što se taloži na površini jer se s vremenom stvrdne i ne može se oribati. Srećom, Holly Brook, stručnjakinja iz Brook’s Basicsa, podijelila je kako postoji jednostavan način potpunog uklanjanja kamenca s kuhala za vodu bez mukotrpnog čišćenja, piše Express.
"Uklanjanje kamenca iz kuhala za vodu je stvarno brzo i jednostavno. Jednostavno ga napunite s dovoljno vode da pokrije grijaće komponente u bazi, dodajte jednu žlicu limunske kiseline i prokuhajte. Jedanput bi trebalo biti dovoljno, ali ako je kamenac tvrdoglav, možete ponavljati dok se skine", objasnila je Holly.
Nakon što kuhalo za vodu zavrije, ostavite ga na miru 10 minuta kako bi limunska kiselina razgradila kamenac. Kada vrijeme istekne, tada jednostavno izlijte vodu i brzo obrišite unutrašnjost kuhala vlažnom krpom da biste se riješili svih ostataka. Isperite kuhalo jednom s hladnom vodom da kamenac potpuno nestane.
Limunska kiselina moćno je i prirodno sredstvo za čišćenje koje izvorno dolazi iz soka citrusnog voća poput limuna, no snažnija kristalizirana verzija može se pronaći u većini supermarketa. Ključ za uklanjanje kamenca je kisela tvar jer će brzo otopiti kamenac i razgraditi ga da i spriječiti da se lijepi za dno kuhala za vodu.
Međutim, limunska kiselina također je vrlo nježna i očistit će vaš kuhalo za vodu bez potrebe za korištenjem proizvoda za uklanjanje kamenca punog jakih kemikalija. Ako želite, možete koristiti i bijeli ocat da biste se riješili kamenca, ali on ima vrlo jak miris koji se može zadržati pa ćete morati temeljito isprati kuhalo za vodu ako ga koristite.