SLATKO I LEDENO

Vrijeme je za sorbet od jagoda

Sorbet od jagoda
Shutterstock
14.05.2025.
u 16:06

Sorbet od jagoda savršen je za kraj obroka, posebno kad ti treba neko osvježenje. Pun je voća i jako ukusan te znatno bolji kada se napravi dok kuće. Donosimo recept!

Sorbet od jagoda je svjež i sladak desert koji se najčešće priprema samo od svježih jagoda, vode i šećera. Bez vrhnja, bez jaja ili mlijeka, no u pojedinim slučajevima, kada želimo napraviti što kremastiju verziju, u sorbet od jagoda dodaje se i jedno i drugo, po želji.

Sorbet od jagoda savršen je desert za posluživanje na kraju obroka ili kao međuobrok, a može se jednostavno pripremiti uz pomoć aparata za sladoled. A najukusniji je kad se koriste slatke, domaće jagode, piše miss gastro.

Preporučujemo da smjesi za sorbet od jagoda dodaš malo soka od limuna koji pojačava okus jagoda. Što se tiče šećera, prilagodi količinu svom ukusu i slatkoći jagoda.

SASTOJCI

  • jagode 500 g
  • šećer 80 g
  • limun 0,50 kom
  • bijelo vino 5 žlica
  • slatko vrhnje 200 g
  • vanilin šećer 2 kom

POSTUPAK

  1. Jagode operi, očisti i, ako su veće, prepolovi ih. Voće zagrijavaj uz miješanje sa 5 žlica vode i šećerom, sve dok se šećer ne otopi. Nakon toga usitni sve štapnim mikserom i protisni kroz gusto cjedilo kako bi se odstranile sjemenke.
    Iscijedi limun pa sok zajedno s bijelim vinom umiješaj u kašicu od jagoda. Ostavi da se malo ohladi.
  2. Voćnu smjesu ulij u plitku posudu (primjerice, vatrostalnu zdjelu), poklopi i ostavi 2 sata u zamrzivaču dok se uz rub ne počnu stvarati kristalići.
    Zamrznuti rub promiješaj vilicom pa ostavi jagode još 30 minuta u zamrzivaču. Zaleđeni gornji sloj ponovno ostruži vilicom. Ponavljaj ovaj postupak dok ne dobiješ čvrstu, kristalnu konzistenciju.
  3. Izmiksaj slatko vrhnje s vanillin šećerom pa ga rasporedi u desertne čaše. Sorbet ostruži vilicom i stavi na šlag. Po želji, u svaku čašu za ukras stavi po jednu jagodu i sorbet pospi šećerom u prahu.
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije