brzo i fino

Tri neodoljiva jela s tunom iz konzerve koja će oduševiti cijelu obitelj

Salata Nicoise s tunjevinom
Shutterstock
27.10.2025.
u 09:25

Tune iz konzerve fina nam je i sama, samo s malo maslinova ulja, no postoje i brojna odlična brza jela u kojima ju možemo iskoristiti...

Konzervirana tuna nam je jedan od omiljenih sastojaka iz smočnice – može dugo stajati, ukusna je, a ako te glad napala iznenada samo je moraš otvoriti, dodati malo maslinova ulja, eventualno posoliti i popapriti, i – spremna je za jelo! 

Tuna iz konzerve može biti odlična osnova za prava mala kulinarska čuda ako se samo malo više potrudimo. U nastavku donosimo 3 odlična recepta u kojima će uživati svi tvoji ukućani, piše miss gastro.

Slasni složenac s tunom iz konzerve

SASTOJCI

  • tjestenina 170 g
  • tuna iz konzerve 120 g
  • ulje od repice 1 žlica
  • luk 1 kom
  • celer - stabljika 2 kom
  • sol
  • svježe mljeveni crni papar
  • krem juha od gljiva 350 g
  • cheddar 2 šalica
  • grašak 1 šalica
  • čips od krumpira 120 g

POSTUPAK

  1. Pećnicu zagrij na 250 stupnjeva. Tjesteninu skuhaj prema uputama na pakiranju.
  2. Sačuvaj 1/2 šalice vode od kuhanja tjestenine, nakon što je procijediš. Umiješaj tu vodu u krem juhu.
  3. U međuvremenu, zagrij ulje na srednjoj vatri, dodaj luk i celer, posoli i popapri. Dinstaj, uz povremeno miješanje, dok povrće ne omekša, 5-7 minuta.
  4. Dinstano povrće izmiješaj s tjesteninom, tunjevinom iz konzerve, graškom i naribanim cheddarom ili nekim drugim aromatičnim sirom.
  5. Stavi u posudu za složenac te po vrhu pospi zdrobljeni čips. Peci dok ne porumeni, 10-ak minuta.
  6. Posluži odmah, vruće.

Saata Nicoise

SASTOJCI

  • ljutika 1 kom
  • maslinovo ulje 1 šalica
  • vinski ocat 0,25 šalica
  • senf 2 žlica
  • sol
  • svježe mljeveni crni papar
  • mladi krumpir 700 g
  • zelene mahune 2 šalica
  • jaje 4 kom
  • rimska salata
  • cherry rajčice 2 šalica
  • listići svježeg peršina 0,25 šalica
  • rotkvice 1 svežanj
  • tuna iz konzerve 2 šalica
  • masline 1 šalica
  • kapare - ukiseljene 1,50 žlica
  • inćuni 6 kom

POSTUPAK

  1. Zajedno izmiješaj sjeckanu ljutiku, ulje, ocat i dijon senf. Dodaj sol i papar prema ukusu.
  2. Mladi krumpir skuhaj u kori, ocijedi, oguli te raspolovi. Mahune skuhaj i ocijedi.
  3. Tvrdo kuhana jaja nareži na polovice ili četvrtine.
  4. Složi listove rimske salate na veliki pladanj, na to stavi krumpire, mahune, jaja, rajčice, peršin, rotkvice, masline bez koštica, kapare i inćune.
  5. Prelij s pola količine dresinga. Ostatak dresinga posluži sa strane, ako si netko želi dodati još.

Tjestenina s ljutim puttanesca umakom

SASTOJCI

  • penne 450 g
  • tuna iz konzerve 1 šalica
  • crveni papar 1 žličica
  • marinara umak 3 šalica
  • crne masline 0,50 šalica
  • sol
  • svježi bosiljak 0,25 šalica

POSTUPAK

  1. Penne skuhaj prema uputama na pakiranju.
  2. Tunjevinu i grubo zdrobljeni crveni papar zagrij zajedno na ulju i prži na srednjoj vatri oko 2 minute. Umiješaj marinara umak, nasjeckane masline i 1/8 žličice soli.
  3. Dinstaj oko 5 minuta dok se sve dobro ne zagrije i sjedini.
  4. U umak dodaj skuhanu tjesteninu i malo vode od kuhanja tjestenine. Dodaj natrgane listiće bosiljka.
  5. Protresi lonac dok se sve dobro ne izmiješa.
  6. Posluži odmah, a za ukras možeš po želji dodati još koji listić bosiljka.
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja