Konzervirana tuna nam je jedan od omiljenih sastojaka iz smočnice – može dugo stajati, ukusna je, a ako te glad napala iznenada samo je moraš otvoriti, dodati malo maslinova ulja, eventualno posoliti i popapriti, i – spremna je za jelo!
Tuna iz konzerve može biti odlična osnova za prava mala kulinarska čuda ako se samo malo više potrudimo. U nastavku donosimo 3 odlična recepta u kojima će uživati svi tvoji ukućani, piše miss gastro.
Slasni složenac s tunom iz konzerve
SASTOJCI
- tjestenina 170 g
- tuna iz konzerve 120 g
- ulje od repice 1 žlica
- luk 1 kom
- celer - stabljika 2 kom
- sol
- svježe mljeveni crni papar
- krem juha od gljiva 350 g
- cheddar 2 šalica
- grašak 1 šalica
- čips od krumpira 120 g
POSTUPAK
- Pećnicu zagrij na 250 stupnjeva. Tjesteninu skuhaj prema uputama na pakiranju.
- Sačuvaj 1/2 šalice vode od kuhanja tjestenine, nakon što je procijediš. Umiješaj tu vodu u krem juhu.
- U međuvremenu, zagrij ulje na srednjoj vatri, dodaj luk i celer, posoli i popapri. Dinstaj, uz povremeno miješanje, dok povrće ne omekša, 5-7 minuta.
- Dinstano povrće izmiješaj s tjesteninom, tunjevinom iz konzerve, graškom i naribanim cheddarom ili nekim drugim aromatičnim sirom.
- Stavi u posudu za složenac te po vrhu pospi zdrobljeni čips. Peci dok ne porumeni, 10-ak minuta.
- Posluži odmah, vruće.
Saata Nicoise
SASTOJCI
- ljutika 1 kom
- maslinovo ulje 1 šalica
- vinski ocat 0,25 šalica
- senf 2 žlica
- sol
- svježe mljeveni crni papar
- mladi krumpir 700 g
- zelene mahune 2 šalica
- jaje 4 kom
- rimska salata
- cherry rajčice 2 šalica
- listići svježeg peršina 0,25 šalica
- rotkvice 1 svežanj
- tuna iz konzerve 2 šalica
- masline 1 šalica
- kapare - ukiseljene 1,50 žlica
- inćuni 6 kom
POSTUPAK
- Zajedno izmiješaj sjeckanu ljutiku, ulje, ocat i dijon senf. Dodaj sol i papar prema ukusu.
- Mladi krumpir skuhaj u kori, ocijedi, oguli te raspolovi. Mahune skuhaj i ocijedi.
- Tvrdo kuhana jaja nareži na polovice ili četvrtine.
- Složi listove rimske salate na veliki pladanj, na to stavi krumpire, mahune, jaja, rajčice, peršin, rotkvice, masline bez koštica, kapare i inćune.
- Prelij s pola količine dresinga. Ostatak dresinga posluži sa strane, ako si netko želi dodati još.
Tjestenina s ljutim puttanesca umakom
SASTOJCI
- penne 450 g
- tuna iz konzerve 1 šalica
- crveni papar 1 žličica
- marinara umak 3 šalica
- crne masline 0,50 šalica
- sol
- svježi bosiljak 0,25 šalica
POSTUPAK
- Penne skuhaj prema uputama na pakiranju.
- Tunjevinu i grubo zdrobljeni crveni papar zagrij zajedno na ulju i prži na srednjoj vatri oko 2 minute. Umiješaj marinara umak, nasjeckane masline i 1/8 žličice soli.
- Dinstaj oko 5 minuta dok se sve dobro ne zagrije i sjedini.
- U umak dodaj skuhanu tjesteninu i malo vode od kuhanja tjestenine. Dodaj natrgane listiće bosiljka.
- Protresi lonac dok se sve dobro ne izmiješa.
- Posluži odmah, a za ukras možeš po želji dodati još koji listić bosiljka.