Mali trikovi

Sinjski, vrlički, hercegovački: Sve tajne slasti najboljih uštipaka

Foto:Midjourney
24.08.2025.
u 11:58

Smjesa mora biti gušća od one za palačinke, a umjesto običnog bijelog brašna, bolje je koristiti polubijelo...

Vrlički, sinjski, hercegovački… svaki kraj ima svoje uštipke, jelo tradicionalne kuhinje koje je nekima draže sa šećerom, a drugima – s pršutom i sirom. Brašno, voda, jaje, sol i rakija, uz ulje ili mast za prženje, nekoć su bili sasvim dovoljni da navuku osmijeh na lice i zamaste prste, ali danas se u smjesi nađe i jaja, praška za pecivo, mlijeka i jogurta ili vrhnja te narančinog soka. Pitate li kuhare i kuharice, reći će vam da je tajna u lozi, kako uštipci ne bi popili previše ulja, ali i jačini vatre.

Smjesa mora biti gušća nego ona za palačinke, a kad je riječ o odabiru brašna, mnogi prednost daju polubijelom. Oblici nastaju „iz ruke“, ali ćete zato u sinjskom kraju naći duguljaste uštipke, dok su hercegovački peksimeti kraći i debeljuškastiji. Važno je imati i tavu debelog dna, a ulje mora biti vruće, ali ne i previše vrelo.

''Prvi put sam ih napravila ovdje baš u garaži – bilo ih je 88 komada. Bocu plina, skinila sam iz kuće i dan danas je nisam vratila. I krenila Mara, niti jedan mi nije valja. I tad sam shvatila – u jačini plina leži tajna uštipka“, ispričala je za IN Magazin Marija Vučković, u Sinju (a i šire), poznatija kao Mare Uštipak, koja je od tijesta zamijesila uspjeh, ljubav i život iz snova.

Brašno, ali ne bijelo, mlijeko, voda, sol, jaje i malo rakije sastojci su koji su Mariju lansirali u zvijezde, uz puno truda i marljivog rada. Njezinu priču pogledajte u videu, a vruće uštipke poslužite s omiljenim, slatkim – ili slanim, dodacima.

Ključne riječi

Komentara 3

SI
Sipak
21:26 24.08.2025.

NEMA NIŠTA LJEPŠE,A NEZDRAVIJE OD VRUĆEG HRSKAVOG UŠTIPKA !!!

SI
Sipak
21:24 24.08.2025.

Hercegovački uštipak može biti od bijelog brašna, bijelog brašna s dodatkom kukuruznog i crnog brašna. Ako želite da vam uštipak bude hrskav onda ide meko brašno bijelo s dodatkom kukuruznog i prži se na ulju, a ako želite da vam budu meki uštipci onda ide oštro brašno, crno brašno i pržite ih na masti. Uštipak se prži cca 1,4 minute i to po tri komada. Što ih više ulijete u vrelo ulje ono postaje hladnije i samim tim tijesto upija ulje i ne razabere se uštipak. Uštipak ostane nerazabran. Kroz dobro urađen uštipak mora se viditi svjetlost.( Kukuruzni uštipak )

SI
Sipak
20:53 24.08.2025.

Što se tiče hercegovačkih uštipaka, oni se rade od kvalitetnog brašna od pšeničnog crnog domaćeg, malo heljde, tip 400 do tip 800, voda i sol. Sve ostale varijante su kolači. Peksimet nije uštipak. Za kvalitetan uštipak je važno kvalitetno brašno, posuda u kojoj se prže, dubina ulja, vrućina ulja, dobro izraditi gušću masu, da masa odstoji, posušiti i otresti ulje nakon vađenja iz posude, kojeg prvig stavimo dacse prži tak se i prvi vadi. Slagati ih nakon posušivanja na kant. U smjesu za uštipke nema nikakvih dodataka osim vode, soli i naravno brašna.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja

Pretplata