Bakin recept

RECEPT DANA Ovaj zaboravljeni desert iz Slavonije topi se u ustima – znate li napraviti tradicionalne salenjake?

Emica Elvedji/PIXSELL
19.04.2025.
u 13:00

Salenjaci su najbolji dan-dva nakon pečenja, kad omekšaju i upiju sve mirise.

Salenjaci su više od kolača – oni su dio slavonske tradicije, znak gostoprimstva i dokaz da su naše bake znale napraviti čudo od najjednostavnijih sastojaka. Iako se danas sve rjeđe prave, salenjaci su nekoć bili nezaobilazan dio blagdana, kolinja i svadbi. Ono što ih čini posebnima je tijesto koje se mijesi sa – salom. Da, pravim svinjskim salom, koje ovom kolaču daje nevjerojatnu mekoću, listanje i bogat, ali ne i težak okus.

Punjenje može biti razno – najčešće domaći pekmez od šljiva, a ponekad i orasi, mak ili rogač. No što god stavili unutra, jedno je sigurno: pravi salenjaci tope se u ustima i vraćaju nas u neka ljepša vremena.

Sastojci za salenjake:

Za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 200 ml mlakog mlijeka
  • 1 svježi kvasac (40 g)
  • 1 žlica šećera
  • 1 žličica soli
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • 2 žlice rakije (ili octa – za prhkost)
  • naribana korica limuna (po želji)

Za premaz:

  • 200 g očišćenog i samljevenog sala
  • 2 žlice brašna

Za punjenje:

  • Domaći pekmez od šljiva (ili po želji: orasi, mak, rogač)

Za posipanje:

  • Šećer u prahu
  • Vanilin šećer

Priprema: U mlakom mlijeku otopite kvasac s jednom žlicom šećera i ostavite da se zapjeni. U veću zdjelu stavite brašno, sol, jaje, žumanjak, rakiju i nadošli kvasac. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Pokrijte krpom i ostavite da se diže 30–45 minuta, dok ne udvostruči volumen. Sameljite očišćeno svinjsko salo i pomiješajte ga s brašnom. To će biti vaš premaz između slojeva. Tijesto razvaljajte u pravokutnik, premažite trećinom smjese od sala, preklopite kao pismo (gore–dolje, lijevo–desno), pa ostavite da miruje 20 minuta. Ponovite taj postupak još dva puta.

Nakon zadnjeg odmaranja, tijesto opet razvaljajte, režite na kvadrate, stavite žličicu pekmeza i preklopite dijagonalno u trokute ili pravokutnike. Dobro pritisnite rubove. Slažite na papir za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 20–25 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Dok su još topli, obilno ih pospite šećerom u prahu pomiješanim s vanilin šećerom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije