Okus će vas oduševiti

Raštika sa suhim mesom idealno je jelo za jesenske dane, imamo recept od samo par sastojaka

31.10.2025.
u 14:55

Otporna je to zeljasta biljka, koja je othranila i prehranila generacije na škrtom hercegovačkom kamenu. Danas raštika zauzima posebno mjesto u kuhinji, a njen miris i okus u mnogima bude nostalgiju za djetinjstvom i nekim prošlim vremenima

Raštika je proglašena jednom od najzdravijih namirnica na svijetu i dostupna je gotovo cijele godine. Ipak, najtraženija je u ove hladnije dane jer joj je tada okus najizraženiji. 

Otporna je to zeljasta biljka, koja je othranila i prehranila generacije na škrtom hercegovačkom kamenu. Danas raštika zauzima posebno mjesto u kuhinji, a njen miris i okus u mnogima bude nostalgiju za djetinjstvom i nekim prošlim vremenima. 

U nastavku vam donosimo jednostavan recept za raštiku sa suhim mesom koja će vas oduševiti. 

Sastojci:

1 kg očišćene raštike

4-5 krumpira

suho meso po izboru ili 2 velike dimljene kobasice (oko 500 g)

1 velika žlica masti

sol
papar

Priprema:


Raštiku očistite od požutjelih dijelova, a zatim odrežite zadebljani dio lista.
Operite, složite par listova jedan na drugi, zarolajte ih, pa ih na dasci oštrim nožem narežite na trakice širine oko 1 cm.
Blanširajte u kipućoj vodi 5 minuta da iz raštike izađe žestina, a zatim dobro ocijedite, prvo u cjediljki, a zatim rukama.

U blanširanu i ocijeđenu raštiku dodajte narezani krumpir, mast (najbolje od pečenja) i papar. Prelijte vodom u kojoj se kuhalo meso i kuhajte dok meso ne omekša. Suho meso poslužite uz raštiku.

S kobasicama : Kobasice operite od dima pod mlazom tople vode trljajući spužvicom, pa ih stavite u veći lonac za kuhanje, ako su duge, prepolovite ih. Dodajte krumpir narezan na veće kocke, po krumpiru rasporedite ocijeđenu raštiku, dodajte papar i malo masti ili ulja (najbolja je masnoća od pečenja). Prelijte vrućom vodom da gotovo prekrije raštiku.
Kuhajte najmanje sat vremena i po potrebi posolite.

Komentara 1

SI
Sipak
15:37 02.11.2025.

Raštiku je šteta obarivati, nego se sitno nareže i u vodi protisne rukama da iziđe žestina, zatim se ocjedi i stavi u dubinski preko noći. Kad meso bude skoro gotovo ubaci se smrzuta raštika i kuha dok bude gotova. Paziti da se ne prekuha. Posoliti na kraju kuhanja i skašiti krompire. Pokupiti masnoću s vrha. Neka par sati odstoji prije jela. Dobar tek. ( najbolja je raštika na više vrsta mesa, suvog i svježeg )

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja