Capricciosa je jedna od najpopularnijih pizza na svijetu pa tako i kod nas. U samom vrhu su i Margherita i Mexicana, Funghi te Quatro Formaggi.
Međutim, iako ju je vrlo teško naći u pizzerijama u BiH, pizza mortazza je vrsta pizze koju koju možete i sami spremiti doma i uživati u savršenom spoju okusa pesta, mortadele i pistacija. Ako nemate ideju za današnji ručak ili večeru u nastavku vam donosimo recept za ovaj talijanski specijalitet.
Sastojci
Tijesto
700 g brašna
500 ml vode
20 g soli
5 g suhog kvasca
Nadjev (za jednu pizzu)
100 g pesta
200 g mozzarelle
1 žlica maslinovog ulja
100 g mortadele
20 g pistacija, usitnjenih
20 g parmezana
Dekoracija
listovi svježeg bosiljka
cherry rajčice
Priprema
Otopite suhi kvasac i sol u malo vode, te zamijesite sa brašnom.
Mijesite oko 15 minuta. Zatim ostavite da se tijesto diže na sobnoj temperaturi oko sat vremena.
Dignuto tijesto podijelite u 4 kugle, svaka cca 280g. Ostavite kugle da se dižu još oko sat i pol.
Svaku kuglu razvaljajte u oblik diska. Koristite unutarnji dio dlana da tiskate od sredine prema van, bez stiskanja rubova.
Nanesite pesto umak na oblikovanu pizzu. Dodajte mozzarellu i parmezan, te prelijte maslinovim uljem.
Stavite pizzu u prethodno zagrijanu pećnicu na maksimalnu temperaturu i pecite oko 7 minuta.
Nakon pečenja, dodajte mortadelu i posipajte usitnjeni pistacio na pizzu. Po želji, ukrasite bosiljkom i cherry rajčicama.