Kako učiniti klasične štrudle posebnima, a pritom ne mijenjati previše dobro uhodane recepte? Pitanje je to na koje je odgovor pružila Kristina s bloga Cutie and Pie. Kako piše portal gastro.24sata.hr ovo nije klasična štrudla od jabuka, ovoj štrudli dodaje se tajni sastojak - griz. Ovisno o sezoni, ali i ukusu, jabuke možeš zamijeniti i višnjama, šljivama ili nekim drugim voćem, svaka će varijanta biti još ukusnija od one druge.
Brza i jednostavna, štrudla s jabukom i grizom pravi je hit na stolu, a pokazala se i kao omiljeni desert mojih dragih čitatelja na blogu. Kao mjernu jedinicu koristila sam čašu, a ona se odnosi na mjeru 1 čaše od jogurta.
SASTOJCI
kore za savijače 1 kom
jaje 3 kom
šećer 1 šalica
suncokretovo ulje 1 šalica
griz 1 šalica
jogurt 2 šalica
kiselo vrhnje 1 šalica
vanilin šećer 2 kom
prašak za pecivo 1 kom
jabuka 750 g
sok od limuna 1 kom
cimet 3 žličica
šećer u prahu
POSTUPAK: Pripremi jabuke ili drugo željeno voće. Ako koristiš zamrznuto voće, izvadi ga na vrijeme da se odmrzne i ocijedi od sokova. Po želji zasladi. Ako voliš puno voća, njegovu količinu možeš i povećati. Jabuke naribaj, pokapaj limunovim sokom limuna i/ili pospi cimetom. Jaja, šećer i vanilin šećer pjenasto umuti. Zatim dodaj sve ostale sastojke i izmiješaj. Raširi kore i podijeli ih u 3 grupe po 3 lista. Koliko grupa imaš, toliko ćeš imati štruca. Većinom budu u paketu kora za štrudlu po 9 komada, pa ih podijelim na 3x3. Ako uzmeš paket od 12 kora, onda možeš od toga napraviti ili 3 štruce po 4 lista ili 4 štruce po 3 lista. Raširi jednu koru, namaži nadjevom od griza. Preko stavi drugu koru i namaži nadjevom od griza. Zatim stavi treću koru, namaži nadjevom od griza i rasporedi voće po želji. Kod nas to budu naribane jabuke posute cimetom, a osim jabuka najčešće koristim višnje i šljive. Nemoj zaboraviti i krajeve namazati, kako ne bi bili suhi. Zatim izmjeri pleh i vidi hoćeš li motati štrucu po širini ili po dužini. Smotaj štrucu i premjesti je u pleh za pečenje. Isti postupak ponovi s ostalim štrucama dok ne potrošiš kore. Na kraju s ostatkom nadjeva od griza, premaži kore i popuni prostor između kora. Peci otprilike 20 minuta na 180° C ili dok ne lijepo porumeni. Prije posluživanja pospi šećerom u prahu.