Jesen na tanjuru

Ova punjena butternut tikva zaslužuje glavnu ulogu

Teodora Draeger - All Rights Reserved
@teostinykitchen Pinterest
21.10.2025.
u 14:29

Ova kombinacija orašastog, slatkog i pikantnog okusa ima baš sve što ti treba za savršeni bezmesni obrok

Kada krene sezona bundeva, teško je odlučiti kako je najbolje iskoristiti – za juhu, pečenu, u rižotu… No jedno je sigurno: punjena butternut tikva dokazuje da može biti i glavno jelo, piše miss gastro.

Punjena butternut tikva puni se bogatim punjenjem od kvinoje, kelja i slanutka, uz dodatak brusnica i sjemenki buče. Hrskavo, sočno, toplo i prepuno kontrasta u teksturi, ovo jelo na tanjuru izgleda kao jesen u punom sjaju.

Pečena butternut tikva kao jestiva posuda

Uloga pečene tikve kao jestive posude daje jelu vizualnu atraktivnost, ali i dodatnu funkcionalnost – nema potrebe za prilozima jer sve što ti treba nalazi se u jednom tanjuru. Prvi sloj tikve premaže se maslacem i smeđim šećerom, čime se naglašava njezina prirodna slatkoća.

Punjenje je uravnoteženo, bogato proteinima i vlaknima, i odlično se slaže s blagom aromom pečene tikve. Ovo jelo možeš unaprijed pripremiti i samo dovršiti u pećnici prije posluživanja. Ma punjena butternut tikva je pravi hit, a u nastavku je naš provjereni recept...

SASTOJCI

  • butternut bundeva 900 g
  • sol
  • maslac 2 žlica
  • smeđi šećer 1 žlica
  • povrtni temeljac 1 šalica
  • kvinoja 0,50 šalica
  • kelj 3 šalica
  • slanutak - kuhani 400 g
  • sušene brusnice 0,50 šalica
  • bučine sjemenke 0,25 šalica

POSTUPAK

  1. Zagrij pećnicu na 200 °C. Obloži lim za pečenje aluminijskom folijom.
  2. Položi polovice tikve, prerezane po dužini i očišćene od sjemenki, prerezanom stranom prema dolje, na pripremljeni lim i peci oko 30 minuta, dok se kožica ne počne lagano mreškati.
  3. Okreni tikvu prerezanom stranom prema gore, posoli je, a zatim premaži pastom od maslaca i smeđeg šećera. Vrati u pećnicu i peci još 30 minuta, dok tikva ne postane mekana i lagano zapečena.
  4. U međuvremenu, u malom loncu pomiješaj temeljac, ispranu kvinoju i prstohvat soli. Pusti da zavrije, poklopi, smanji vatru i kuhaj 10-15 minuta, dok se tekućina ne upije. Napravi “pahuljice” vilicom i ostavi sa strane.
  5. U velikoj tavi zagrij 2 žlice vode s prstohvatom soli i dodaj grubo nasjeckani kelj. Pirjaj oko 3 minute, dok ne omekša. Makni s vatre i umiješaj isprani i ocijeđeni slanutak, brusnice, tostirane bučine sjemenke i kuhanu kvinoju.
  6. Ohladi smjesu. Izvadi pečenu tikvu iz pećnice. Prelij je šećernim sirupom koji se skupio u udubini. Napuni svaku polovicu s oko 1 šalicom punjenja i složi još jednu šalicu po vrhu.
  7. Vrati punjene tikve u pećnicu na još 10 minuta, dok se sve ne zagrije. Posluži odmah.
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja