PRIRODNO I ZDRAVO

Novo otkriće: Želite li izgubiti kilograme ubacite ovu biljku na jelovnik

bamija
26.07.2025.
u 09:18

Znanstvenici su koristili štakore koji su bili prekomjerno hranjeni kako bi ispitali može li dodavanje okre u prehranu utjecati na upalu u mozgu, koja ima ključnu ulogu u regulaciji apetita i inzulina

Kad je riječ o mršavljenju, fokus se često stavlja na ono što treba izbaciti iz prehrane. No, ponekad je važnije što unosimo u organizam, jer određene namirnice mogu imati blagotvoran učinak na tjelesnu težinu. Najčešći savjeti uključuju konzumaciju proteina i vlakana, koji povećavaju osjećaj sitosti i smanjuju prejedanje. No, nova istraživanja sugeriraju da okra, biljka poznata i kao bamija, može pružiti metaboličku prednost u borbi protiv debljanja, piše BestLife.

Najnoviji podaci dolaze iz studije objavljene u srpnju u časopisu Brain Research. Znanstvenici su koristili štakore koji su bili prekomjerno hranjeni kako bi ispitali može li dodavanje okre u prehranu utjecati na upalu u mozgu, koja ima ključnu ulogu u regulaciji apetita i inzulina. Uobičajeno, ta vrsta upale pogoršava posljedice prejedanja jer povećava otpornost na inzulin, otežavajući tijelu da regulira razinu šećera u krvi i ispravno prepozna osjećaj gladi.

U sklopu istraživanja štakori su bili podijeljeni u dvije osnovne skupine: jedni su bili prekomjerno hranjeni smanjenjem broja mladunaca u leglu (što znači više mlijeka po štakoru), dok su drugi imali standardni unos hrane. Obje skupine su dodatno podijeljene – jedni su dobivali okru u prehrani, a drugi nisu. Znanstvenici su pratili tjelesnu težinu, razinu šećera u krvi, unos hrane i vode, mišićnu masu, količinu nakupljene masti, razinu inzulinske osjetljivosti te upalu mozga.

Rezultati su bili zapanjujući. Štakori koji su bili prekomjerno hranjeni i nisu dobivali okru imali su povišene trigliceride, razvili pretilost, pokazali jaču otpornost na inzulin i imali znakove upalnih procesa u mozgu u dijelu koji regulira apetit. S druge strane, kod štakora koji su konzumirali okru nije zabilježen nijedan od tih negativnih pokazatelja. Štoviše, kod njih su se smanjili znakovi niskorazinske moždane upale, zabilježeno je manje staničnog stresa, kao i bolja inzulinska osjetljivost. Zanimljivo, kod štakora koji nisu bili prekomjerno hranjeni, nije bilo razlike u zdravstvenim pokazateljima, bez obzira jesu li jeli okru ili ne.

Autori studije priznaju da postoje ograničenja: nisu proučavali kako okra utječe na razinu inzulina u gušterači, niti su uključili sve moguće metaboličke čimbenike. No, razlika u rezultatima između prekomjerno hranjenih i normalno hranjenih štakora sugerira da bi okra mogla biti korisna za osobe s kroničnim metaboličkim poremećajima, kao što su inzulinska rezistencija i neregulirana glad.

Najveći nedostatak studije zasad je to što je provedena na štakorima. No, znanstvenici navode da bi klinička ispitivanja na ljudima mogla potvrditi učinkovitost okre kod pretilosti i metaboličkih problema. Ovo, inače, nije prvi put da se okra povezuje s mršavljenjem. Već su ranije istraživanja pokazala slične koristi. U studiji objavljenoj krajem 2022. u časopisu Food & Function, znanstvenici su miševima davali prehranu bogatu masnoćama uz dodatak tzv. 'okra kompleksa'. Rezultati su pokazali da su miševi smanjili ukupnu tjelesnu masnoću, razinu šećera i triglicerida, a također se smanjila i ozbiljnost masne jetre. Znanstvenici su zaključili da je okra pomogla aktivirati PKA put, koji tijelu omogućuje razgradnju masnoća i njihovu konverziju u smeđu masnoću, onu koju tijelo može sagorijevati za proizvodnju topline.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja

Pretplata