Kad temperature narastu, nepce traži lagane, svježe i razigrane okuse. Upravo zato su ove slatke bruschette s jagodama jedan od onih recepata koji svako okupljanje pretvaraju u mali gastronomski doživljaj. Ovi tanko narezani, zapečeni komadići baguettea preliveni su svilenkastim slojem ricotte, sočnim jagodama koje su se nekoliko minuta macerirale s limunovom koricom i šećerom te svježim listićima mente za dodatni aromatični kontrast. Sve se na kraju zaokružuje premazom meda koji spaja okuse u savršeno uravnotežen zalogaj.
Perfektno i (vizualno) efektno Ono što ovaj recept za slatke bruschette s jagodama čini još posebnijim su jednostavna priprema i svestranost. Osim što ga možeš pripremiti unaprijed, lako se prilagođava gostima s različitim prehrambenim preferencijama: koristi bezglutenski kruh, biljne zamjene za sir ili zamijeni med agavinim sirupom za vegansku varijantu.
SASTOJCI
- jagode 1 šalica
- šećer 1 žličica
- limunova korica 0,50 žličica
- baguette 0,50 kom
- maslinovo ulje
- ricotta 0,50 šalica
- med 2 žličica
- listići mente 2 žličica
POSTUPAK
- Zagrij pećnicu na 200 °C. Obloži lim za pečenje papirom za pečenje i stavi sa strane.
- U zdjelu stavi nasjeckane jagode, šećer i naribanu koricu limuna. Promiješaj da se sastojci povežu, pokrij i ostavi na sobnoj temperaturi dok pripremaš crostine. Ovaj korak možeš napraviti unaprijed - smjesa može stajati pokrivena na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku do 3 sata.
- U međuvremenu složi kriške baguettea (debljine 0,5 cm) na pripremljeni lim za pečenje. Lagano poškropi obje strane svake kriške maslinovim uljem. Stavi lim u pećnicu i peci 8–10 minuta, dok kruh ne postane lagano zlatan i hrskav. Izvadi iz pećnice i pusti da se hladi 5–10 minuta.
- U manjoj zdjeli pomiješaj ricottu i med dok ne dobiješ glatku smjesu. Neposredno prije slaganja dodaj jagodama nasjeckanu mentu i lagano promiješaj.
- Za slaganje crostina, na svaku krišku kruha premaži slojemj smjese od ricotte i meda. Na to ravnomjerno rasporedi pripremljene jagode. Posluži odmah.