Ukusni razlozi

Evo zašto se ulje iz riblje konzerve ne baca

Ilustracija
19.01.2025.
u 08:10

Drugi put kad je na tvome meniju riblja konzerva – sardine, tune, morskih plodova, skuše... - iskoristi i ulje u kojem je riba odležavala

Kada za neko jelo, ili zalogaj, koristiš ribu iz konzerve, obično iskoristiš samo ribu – ulje i konzervu redovito bacaš, jedva čekaš da se riješiš tog 'groznog' ulja. No mi imamo odlične, ukusne razloge zašto to trebaš prestati raditi.

Ulje u kojem je u konzervi stajala riba, bez obzira na to radi li se u maslinovom, suncokretovom ili biljnom, puno je okusa. Često se uz konzervu, osim ribe i ulja, dodaju i komadići limuna, čili papričice, sušene rajčice i slično, koji također doprinose okusu. Ali i sama riba oplemenjuje okus tog ulja, naročito ako se radi o inćunima. Zato drugi put kad je na tvome meniju riblja konzerva – sardine, tune, morskih plodova, skuše... - iskoristi i ulje u kojem je riba odležavala. Ovo ulje može se koristiti za sva jela u kojima malo riblji okus neće 'smetati' – od sotiranog povrća, do dresinga za salatu.

Ulje iz riblje konzerve samo će ova jela podignuti na novu, višu razinu. Super ideja je i prženje ribljih fileta na ulju iz riblje konzerve, ili pak izrada dresinga za salatu caprese. Možeš ovo ulje premazati preko šnita kruha, zapeći i uz dodatak rajčica, drugog povrća i/ili sira dobit ćeš genijalne bruskete. Korištenje ribe iz konzerve posljednjih je godina postalo trend te se očekuje da će isti, s obzirom na skupoću i inflaciju, još više buknuti u ovoj godini. No mi ne slijedimo slijepo trendove već učimo i primjenjujemo one koji nam se čine dobri i korisni, a ovaj definitivno jest.

Od ribe iz konzerve mogu se pripremiti razna maštovita jela, a koriste ih i brojni slavni chefovi. A kako i inače volimo iskoristiti hranu do posljednje iskoristive mrvice, ideja o korištenju ulja iz riblje konzerve jako nam se sviđa, piše Miss gastro.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije