Vjerojatno su svi barem jednom u životu probali ovo divno povrtno jelo, zvano sataraš. Okusi i mirisi kojima je prožet, najbolje dolaze do izražaja ljeti, kada imamo svježe povrće ubrano u vrtu no, s obzirom na to da su nam sve namirnice potrebne za pripremu istog dostupne cijele godine, možemo ga raditi bilo kada kad nam padne na pamet, piše miss gastro. Što nas posebno veseli!
Postoje razne izvedbe sataraša i gotovo svatko tko ga priprema tvrdi kako je baš njegov najbolji!
Svinjska mast ili ulje?
Također, neki ga pripremaju na svinjskoj masti, neki na suncokretovom ulju, a neki na maslinovom ulju, pa i između njih također postoje određene tenzije, jer jasno, svatko misli da je njegov način najbolji i da daje najbolji sataraš.
No postoje i oni malo hrabriji koji u sataraš stavljaju jaje - nama se ova verzija iskreno baš i ne sviđa, no, o ukusima se ne raspravlja pa tako nećemo suditi ni o tome. Neki pak, stavljaju prženu slaninu, što isto nije možda baš najsretniji izbor jer tada miris slanine preuzima sve one divne mirise koje daje povrće.
SASTOJCI
- luk 1 kom
- češnjak 2 režanj
- paprika 4 kom
- rajčica 7 kom
- ljuta papričica 1 kom
- maslinovo ulje
- sol
- svježe mljeveni crni papar
- kopar - svježi
- listići svježeg peršina
- majčina dušica
POSTUPAK
- Očistiti luk i narezati ga na sitno. Paprike očistiti od sjemenki i narezati na veće kockice. Rajčicu, također, narezati na kockice.
- Na maslinovo ulje ubaciti chilli papričicu i aromatizirati ulje jedno 3-4 minute pa potom dodati luk i pirjati ga dok ne postane staklast.Na luk dodati paprike i nastaviti pirjanjem.
Nakon 10 minuta izvaditi chilli papričicu (ili ostaviti do kraja ako volite ljuto) pa dodati rajčice, prostisnuti češnjak, posoliti i popapriti te poklopiti i ostaviti da se jelo kuha na laganoj vatri 20-25 minuta. Sataraš je gotov kad velik dio tekućine ispari. - Pred sam kraj kuhanja dodati začine po želji; svježi kopar, sitno sjeckani peršin ili listiće majčine dušice.
- Poslužiti uz kuhanu rižu, pire krumpir ili uz tostirani kruh. Također, pri samom kraju kuhanja, u sataraš možeš umiješati 3-4 (ili više) umućena jaja i poslužiti uz zdjelu zelene salate.
- Ako ovoj kombinaciji povrća dodaš tikvice i patlidžane dobit ćeš ukusno provansalsko jelo ratatouille.
Odakle dolazi sataraš?
Sataraš se više priprema u Slavoniji i Baranji, nego što je to na primjer u ostalim dijelovima Hrvatske. Pretpostavlja se da sataraš dolazi iz susjedne nam Mađarske pa je možda zato više poznat u ovim dijelovima bližim granici s istom. Kako god, sataraš je nešto što zaista volimo i najbolji nam je kada ga jedemo još toplog, s domaćim kruhom.
Može i s njokima
Ovaj odlični povrtni užitak, možete jesti i s njokima čime dobivate najbolje glavno jelo. Uobičajeni sastojci za sataraš su luk, crvena, žuta i zelena paprika i češnjak. Po želji, možete ga nadograditi povrćem poput tikvica i patlidžana, ali najbolji je ovaj s osnovnim sastojcima jer upravo oni daju daj specifičan okus kojeg se sjetimo kada nam netko spomene sataraš. Ako vam se sada, kad ste se prisjetili ovog divnog jela s povrćem, jede upravo sataraš, donosimo nekoliko prijedloga za pripremu istog. Koju god da recept odabereš, nećeš pogriješiti...