Manje je više, a dokaz te teze je ovaj brzinski recept za crumble od jabuka. Priprema i pečenje trajat će manje od 45 minuta, a sastojci su dostatni za čak 6 porcija.
Preporučujemo da upotrijebiš okrugle keramičke posudice promjera do 15 cm, piše miss gastro.
Odlična je vijest da crumble možeš ispeći, dobro ohladiti i čuvati u zamrzivaču do 2 mjeseca. Izvadi ga večer prije posluživanja, ostavi preko noći u hladnjaku, a zatim ga podgrij u pećnici zagrijanoj na 150 stupnjeva.
SLOJ S JABUKAMA - SASTOJCI
- jabuka 4 kom
- maslac 15 g
- smeđi šećer 40 g
- cimet 25 žličica
HRSKAVI POSIP (CRUMBLE) - SASTOJCI
- smeđi šećer 130 g
- glatko brašno 130 g
- cimet 1 žličica
- sol 1 prstohvat
- maslac 80 g
POSTUPAK
- Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Premaži rastopljenim maslacem 6 okruglih keramičkih posudica. Spomenutih 15 g maslaca bi trebalo biti i više nego dovoljno.
- Jabuke oguli i nareži na kriške debljine 5 mm. Pospi ih šećerom i cimetom pa dobro promiješaj. Podijeli jabuke u pripremljene posudice.
- U drugoj posudi vilicom pomiješaj smeđi šećer, brašno, cimet i sol pa dodaj rastopljeni maslac. Kratko miješaj, sve dok smjesa ne postane grudasta, poput mokrog pijeska, a zatim je pospi preko jabuka.
- Peci 30-35 minuta. Znat ćeš da je gotovo kad posip poprimi zlaćanu boju i jabuke omekšaju. Ako primijetiš da je posip prebrzo poprimio boju, prekrij posudice aluminijskom folijom.
- Uz topli crumble od jabuka posluži tučeno slatko vrhnje ili sladoled od vanilije.