BRUXELLES

Lajčak zabrinut jer Hrvati nisu uključeni u federalnu vlast

\'Miroslav Lajcak, the envoy of the Europen Union\'s foreign policy chief Catherine Ashton, speaks during a news conference in Tirana February 3, 2011. Lajcak arrived in Albania to lead negotiations b
Reuters/Pixsell
14.04.2011.
u 10:10

Lajčak izrazio veliku zabrinutost stanjem u BiH, ali i to da EU ne smatra potrebnim sazivanje “Daytona 2”

Upravni direktor Europske unije za Balkan Miroslav Lajčak izrazio je jučer u Bruxellesu veliku zabrinutost zbog stanja u Bosni i Hercegovini, ali je i ponovio da Europska unija ne smatra potrebnim sazivanje nove međunarodne konferencije “Dayton 2”.

 

Opasnosti i reforme

 

Lajčak je time odgovorio zastupnicima u Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta, koji su smatrali da je, zbog potpunog političkog zastoja u BiH, nužan novi skup ključnih međunarodnih činitelja, po uzoru na konferenciju koja je 1995. održana u Daytonu. Miroslav Lajčak, bivši visoki predstavnik u BiH, kako prenose agencije, suglasio se s ocjenama da su u BiH velik politički zastoj i kriza, rekavši i da “nikako nije dobro kad se iz ustanova vlasti isključe stranke koje imaju najveću podršku među građanima”. “U novu Vladu FBiH nisu uključene dvije glavne hrvatske stranke - HDZ i HDZ 1990, a to jednostavno nije dobro”, rekao je upravni direktor Europske unije za Balkan. Istodobno, kako je ukazao Lajčak, Milorad Dodik u RS-u i dalje teži k referendumu o državnom Sudu i državnom Tužiteljstvu. “Bez konstruktivnog zalaganja svih strana s ciljem da se osigura formiranje državne vlade koja bi pokrenula zaostale reforme, BiH je u opasnosti da izgubi još više vremena u odnosu na ostatak regije”, ocijenio je Lajčak. “Europska unija mora i dalje paziti na stanje u Bosni i Hercegovini i idućih tjedana ćemo naglasak staviti na jačanje naše tamošnje prisutnosti, inzistirajući na uspostavljanju jedinstvenog specijalnog europskog i međunarodnog predstavnika u BiH”, rekao je upravni direktor Europske unije za Balkan Miroslav Lajčak. Izvjestiteljica Europskog parlamenta za BiH Doris Pack ocijenila je da je stanje u BiH sve teže zbog, kako je kazala, sve većih etnička podjela, dok političari, istodobno, ništa ne rade za obične građane. Zbog toga je Doris Pack na jučerašnjoj sjednici zatražila da se nađe način kako bi se oni što odlučuju privoljeli na odgovornost čak i pod prijetnjom suspenzije fondova Europske unije za BiH.

 

Pack za Dayton 2

 

“U BiH se ne može ništa učiniti bez pritiska, zaključila je Doris Pack i naglasila da je nužan novi napor međunarodne zajednice, pa čak i “Dayton 2”. Slovenski zastupnik Ivo Vajgl se također založio za “međunarodnu konferenciju na visokoj razini”.

Ključne riječi

Komentara 2

KI
kitikat
11:18 14.04.2011.

EU se igra \"dobar policajac,zao policajac\"

VL
Vlak
21:04 15.04.2011.

tko to rece lajcak desna ruka srbije,covjek zeli prvo destabilizirat bosnu a posalije ce i hrvatsku.,triba biti sa njim oprezan,nije on cist.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?