VLASTI U BIH

Labave koalicije na sve tri strane

sastanak
VL FOTO
04.01.2012.
u 10:04

Jedini koji ne skrivaju da je njihova ljubav isključivo iz nacionalnog interesa na razini države su SDS i SNSD. Istodobno, u RS-u su ove stranke najveći protivnici

Predsjedatelj Predsjedništva BiH i visoki stranački dužnosnik Željko Komšić nedavno je samo detektirao političke napukline između ‘koalicijskih partnera’ vodećih bošnjačkih stranaka SDP-a i SDA a što je sve izraženije, kako u samoj Platformi koje su ove stranke okosnica tako i u ostalim političkim blokovima što ne daje niti velike nade za sklad u novoj nacionalno-građanskoj koaliciji na razini države.

Žestoke optužbe

Komšić je naime, optužio SDA da je kriva za većinu loših stvari u BiH, napose u oblasti gospodarstva i socijale, što je žestoko iziritiralo SDA. 
“Hvala bogu da nisu (SDA) pobijedili. Jer oni sigurno spadaju u red najodgovornijih i jedan su, kao stranka koja je na vlasti evo skoro dvadeset godina, od glavnih krivaca za ukupno stanje u zemlji pa i za ovo sve što se danas događa”, rekao je Komšić. Te je riječi uzvratio zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović kazavši da će SDP-u biti najbolje da se vrati u oporbu te je ocijenio da je Komšićeva logika neuvjerljiva. Zanimljiv je tajming kada SDP-ovac Komšić odapinje strjelice prema SDA budući da ovu stranku čak i neki zagriženi kadrovi pa čak i kandidati za visoke funkcije optužuju da je iznevjerila platformu i ‘građanski’ projekt potpisivanjem sporazuma s dva HDZ-a.

Dva HDZ-a

Približavanje općinskih izbora, ali i dugogodišnji antagonizmi ovih stranaka koje je iznimno 2010. okupila ideja stvaranja bošnjačkog političkog bloka, vrlo se otvoreno manifestiraju od Sarajeva, Tuzle, Zenice, Bihaća i po svemu sudeći i dalje će se pojačavati međusobne razlike. Slično je i unutar same platforme gdje SDP ima otklon prema HSP-u, a ponajviše prema Boljitku čiji su financijski apetiti predmet oštrih prigovora. Međustranačko rapoloženje je tek nešto prividno bolje unutar ‘svehrvatskog bloka’ dva HDZ-a i nekoliko stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora. To je posebno bilo očito za vrijeme izbora za Hrvatski sabor ali i prigodom rješavanja kadrovskih pitanja i preuzimanja određenih pozicija kao što je pitanje sudjelovanja u vlasti u Vijeću ministara, rješenja pitanja Hercegbosanske županije, Stoca i nekoliko kadrovskih problema. U Republici Srpskoj, SDS je najžešća oporba SNSD-u, dok jedino ove dvije stranke nemaju nikakvih razlika u pogledu državne vlasti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?