Ljetovanje na jadranskoj obali, unatoč prirodnom sjaju i očaravajućoj ljepoti, posljednjih godina za bh. građane postaje sve skuplje

Većina građana BiH ne može si priuštiti odlazak na more, samo za smještaj dvije prosječne plaće

12.05.2024.
u 13:57

Ušli smo u proljeće i već je lagano počelo vrijeme razmišljanja o lijepom i sunčanom odmoru na Jadranu. Ljetovanje na jadranskoj obali, unatoč prirodnom sjaju i očaravajućoj ljepoti, posljednjih godina postaje sve skuplje, piše Večernji list BiH. Ulaskom u 2024. godinu jasno je da cijene samo nastavljaju uzlazni trend. Ono što je nekada bila prihvatljiva cijena za osvježavajuću kavu ili opuštajuće pivo na plaži, sada već graniči s luksuzom.

Paprene cijene

Postavlja se pitanje mogu li stanovnici Bosne i Hercegovine od prosječnih plaća izdvojiti novac za ljetovanje. Po svemu sudeći, teško. Cijena kave, koja se kreće od 2,50 do čak 4 eura, postala je nova norma, dok cijene domaćeg piva variraju od 4 do 7 eura, ovisno o lokaciji i prestižu bara ili restorana. Izlazak na pizzu sada je financijski izlet s cijenama od minimalno 12 do 15 eura po obroku, dok porcija svježih lignji može osiromašiti novčanik za 20 do 30 eura. Ove cijene, koje su bile nezamislive prije samo nekoliko godina, sada su postale novi standard.

Obitelj Marinović iz Makarske godinama izdaje apartmane za turiste i vrlo dobro se sjećaju turista iz BiH.

- Nekada ih je tijekom ljeta bilo na tisuće. To su super gosti. Zarađivali smo novac. A danas? Danas ih nema ni približno. Rijetki su turisti iz Bosne. Tu su sada Mađari, Talijani, Česi. Oni koji sebi mogu priuštiti skupo ljetovanje jer su cijene osnovnih životnih namirnica ogromne - kazali su za Forbes BiH.

Dodaju kako građani BiH ne dolaze jer ne mogu sebi priuštiti ljetovanje u Hrvatskoj. Ako u prosjeku provedu sedam dana na moru, tročlanoj obitelji trebat će minimalno 2000 KM. Ako je prosječna neto plaća u BiH, prema podacima Agencije za statistiku BiH 1338 KM, a potrošačka košarica za siječanj 2024. iznosila 2895 KM (podaci Saveza samostalnih sindikata BiH), onda je računica jasna. Odlazak u Hrvatsku na more ne može sebi priuštiti većina građana BiH. Da bi tročlana obitelj iz BiH provela sedam dana u apartmanu u Makarskoj, morat će samo za smještaj, bez hrane, platiti oko 1000 eura ili gotovo 2000 KM u srpnju. Dakle, gotovo dvije prosječne plaće samo za smještaj. Ako uz to dodamo hranu, odlazak na izlete ili ručak u nekom od restorana, to postaje nepodnošljivo za novčanik obitelji koja prima prosječnu plaću u BiH. Primjerice: da biste pojeli dvije pizze margarite, popili espreso kavu i pojeli tanjur tjestenine, to će olakšati vaš novčanik za 50 eura. U pitanju su cijene u Makarskoj. - Otišli smo prošlog vikenda na izlet do Hrvatske i cijene su za naš standard užasno visoke. U restoranu, koji čak nije uz plažu, riblju platu za dvoje platili smo 54 eura, riblja pašteta je 4 eura, sok 5 eura. Za nas su ovo previsoke cijene, a sezona još nije ni počela - kaže nam jedna sugrađanka. Alternativa? BiH ima more, planine, rijeke… Cijene? Prihvatljive! Za isto razdoblje u srpnju, ako se odlučite za jedini bh. grad na moru Neum, platit ćete oko 560 eura ili 1110 KM, što je upola jeftinije. Isto tako, postoje povoljni aranžmani u Hercegovini, uz rafting-ture i izletišta i planinarenje, gdje možete provesti sjajan odmor s obitelji.

Biraju druge destinacije

Prošle godine Hrvatska je doživjela najveći porast cijena među svim popularnim destinacijama na Mediteranu. Unatoč visokim cijenama, turizam u Hrvatskoj bilježio je rekordne brojke, a očekivanja za ovu godinu još su veća. Predviđa se dolazak više od milijun dodatnih gostiju. Kao alternativna opcija za ljetovanje u Hrvatskoj i ove godine ističu se Bugarska, Crna Gora i Albanija, kao znatno povoljnije destinacije, dok su Grčka, Turska i Cipar cijenama samo malo povoljnije od ljetovanja u Hrvatskoj, ali znaju nuditi bolje pakete u hotelima, pa tako za cijenu polupansiona u Poreču dobijete ultra all inclusive u Turskoj, što je mnogima znatno privlačnija ponuda. Kolika će biti potražnja za aranžmanima, ostaje vidjeti. Naime, prošle godine cijene su porasle za čak 30 posto, a potražnja je ostala ista kao i godinu prije. Tad su iz turističkih agencija kazali da ne ljetuje onaj tko može već onaj tko je naučio. Naime, za nekoliko dana na Jadranu krediti su se otplaćivali cijele godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije